Паркетите

Има три основни категории паркет: масивен, облицован и ламиниран. Както подсказва името му, масивният е изцяло от дърво, облицованият паркет е със слой от масивна дървесина, прикрепен към шперплат, а ламинираният е изкуствен, с имитация на дърво на повърхността и защитен слой. Масовият масивен паркет е направен от дървесина със стандартна дебелина на всяка дъска около 1.5 см, което позволява подът да бъде циклен многократно. Паркетите от истинско дърво с времето “узряват” и стават все по-красиви. В този брой се спираме на качествата на съвременните масивни дървени настилки, които трябва да отговарят не само на високите изисквания на клиентите, но и на стандартите за опазване на околната среда и човешкото здраве.

Пред какъв избор е изправен клиентът?
В повечето магазини ще намерите масивен паркет от характерната за нашите географски ширини дървесина: дъб, бук, орех, череша, липа, бор, явор, ясен, клен, които с естествения си вид придават на интериора натурално излъчване и уют. Все по-модерни са напоследък екзотичните паркети от ироко, мербо, дусе, формозия, тик, ятоба, майду, апа, сокупира, лапачо, махагон. Това са сравнително нови дървесни видове за нашия пазар и характеристиките им  понякога превъзхождат тези на класическите дървесини. Освен това и размерите им са по-големи. В Inter Design Сenter предлагат обработени със специални лакове луксозни екзотични паркети: абанос, американски орех, бразилска череша, сиво венге, натурално венге.
Що се отнася до по-нестандартните предложения, в Ultima ще видите двуслоен паркет ­ бреза, явор, ясен, тик, ­ подходящ за кухни и дори за бани, както и за помещения с подово отопление (серията Extraresistent). Пак там ще намерите кожен паркет с висока износоустойчивост, който може да се комбинира с други видове паркети, тъй като се напасва перфектно и се монтира без лайстна. 


Какви са българските предложения?

Сериозните производители у нас спазват европейската норма, в която са уточнени всички размери и отклонения, а също и влажността на готовия паркет: тя трябва да бъде 9 ± 2%. В “Ела” ще намерите естествен паркет с широчина 40, 50, 60, 70 мм и дължини 250-500 мм от български бук, ясен, орех, акация, дъб (по желание може да се оцветява в различни нюанси). Масивен дъбов паркет от най-висок клас ще откриете в Inter Design Сenter (1.6-2.2 мм, всякакви размери). Масивни подови настилки, предимно с български произход, от дъб, орех, череша, габър, ясен, акация, круша, бук, венге предлагат и Ns parquet. Износоустойчивостта на паркета се определя от лаковото покритие, чийто клас ­ по-висок или по-нисък ­ е съобразен с натовареността на съответното помещение.


Какви са основните характеристики на естествения паркет?

Устойчивостта на паркета на триене и драскане зависи от твърдостта на дървесината: всеки дървесен вид има различна плътност и издръжливост. Паркетът може да се цикли 3-5 пъти в зависимост от дебелината му и дълбочината на драскотините, които трябва да се изравнят. Магазин “Канор” предлага естествен трислоен паркет на фирмата “Хамбергер” (Германия, търговска марка “Харо”). Най-купувани са паркетите от канадски и планински клен, всички нюанси на дъба: натурален, златен, пушен, орех, а като дизайн повече се търсят дюшеметата. Паркетите са трислойни, фабрично изциклени и лакирани. Лаковото покритие е два варианта: пермадур (на акрилна основа) и биоТек (на основата на естествени масла и парафини). Размерите на плоскостите са различни: от 600 до 2200х180 мм за паркетите и 600х180; 996х120 или 2200х180 ­ за дюшеметата.

Когато има алтернатива: вносна или българска дървесина?
Специалистите изтъкват, че украинският дъб например е изключително здрав, защото дървото живее при ниски температури и съответно расте по-бавно. Оттук по-плътната му структура, която придава на дъба по-голяма здравина. А и като материал украинският дъб е чист, с по-малко чепове, твърдят експертите. В мебелна фабрика “Денев” ще намерите три качества дъбов паркет ­ класик (по-естествен вид на дървото), натур (с радиална жилка от единия до другия край на дървото, като не се допускат чепове) и рустик (дефектите са превърнати в ефекти), с дебелина 20 мм, ширина от 90 до 180 мм и дължина от 400 до 2000 мм. Украинският дъб е кафяво-жълтеникав на цвят, без червен оттенък ­ за разлика от българския.

Защо се увелиЧава търсенето на паркети от африканска дървесина?
Екзотичните паркети са правени по западни стандарти за пазарите в богатите европейски страни, САЩ и Канада. Дължините на паркетите са от 0,60 до 1,20 м, а дебелините обикновено са 15 и 19 мм. При монтажа е важно да се избегнат напреженията, които могат да възникнат в отделните ламели заради по-голямата им дължина. Африканската дървесина е в диапазон от най-светли до най-тъмни тонове, което допълнително увеличава интереса към нея. Друго предимство на паркетите от африканска дървесина са добрите им физико-механични свойства.

Какви са предимствата на бамбуковиЯ паркет?
Макар технически да не е дърво, бамбукът също е популярен за подова облицовка. Трислойният бамбуков паркет освен заради естествената си красота е предпочитан и заради високите си технически показатели. Благодарение на хоризонталната си структура паркетът на MJS Trading не се измята и изкривява, тъй като силите на напрежение в отделните пластове взаимно се неутрализират. Той е устойчив на влага, на постоянен натиск и на механични повреди, а петната от вино, мастило и др. лесно се почистват. Клиентът може да избира между тъмен (карбонизиран) и светъл (натурален) бамбук, а политурата съответно е гланцова или мат. Освен това потребителят получава паркета с нанесено в заводски условия покритие, той лесно се монтира и не се нуждае от допълнително циклене и лакиране.

Има ли мода при паркетите?
Първите впечатления на специалистите от Domotex`2008 в Хановер са, че на мода са широчини над 130 мм и дължини над 1400 мм. Изключително актуални са структурираните и състарени паркети, които задължително са омаслени. За съжаление омасляването все още не е много популярно в България поради по-честата и трудна поддръжка. Продължават да са актуални и оцветените дървени настилки, но тенденцията е към максимално естествения вид на дървото.

АртистиЧни паркети?
Паркетът е всъщност мозайка за декорация на пода. В Inter Design Сenter по желание на клиента се изготвят проекти за фигурални паркети, в които могат да се комбинират различни видове дървесина. Схемите на паркета са най-често геометрични ­ квадрати, триъгълници, ромбове. Цветната картина на вашия под може да представлява класически символ, знакът на Медичите или фигура, сътворена от въображението ви. Пак там ще намерите комбинация от паркет и кожа, паркет и керамика, паркет и камъни Swarovski. Ако сте привърженици на стила антик, на разположение са специалисти, които “състаряват” паркета.

Специални издания