Остров в кухнята

Симпатиите към това интериорно решение са естествен резултат от обединяването на дневните зони и новото отношение към кулинарията. Освен това е удобно.
 

Антоанета Баева

Повече пространство за работа и повече място за съхранение, възможност за комуникация и за разчупване на пространството – това са част от причините кухненският остров все по-често да присъства в съвременните интериорни решения.

Обединяването на хола, трапезарията и кухнята осигури по-големи площи,  които позволяват подобно „откъсване” и преместване на част от кухненското обзавеждане към центъра. Симпатиите към острова дойдоха естествено и като резултат от новото отношение към кулинарията като социално и естетско занимание, което  заслужава  централно място в ежедневието. За фокусирането върху острова има и психологическа причина – това решение е с визия, различна от традиционното кухненско подреждане. Така чисто битовата същност на котлони, абсорбатор, мивка и плот се разколебава и островът се превръща в лайфстайл елемент, част от светската функция на дневното пространство. Островните кухни предоставят допълнителна площ и така може да се готви и от повече хора. Може да има място за хранене и място за разговори. Затова този тип кухни са търсени от хора, които обичат да споделят готвенето с приятели.

Островната кухня обаче изисква по-голямо пространство, за да е удобна и пропорционална – обемът стои добре, когато не доминира над другите мебели. Важно е да се съобразят  връзките и комуникациията в кухнята и да не се оставят само малки „пътечки” между мебелите.
По отношение на материалите и моделите, и тук, както при стандартните кухни, възможностите са разнообразни. Тази мебел се оскъпява заради "лицата" отвсякъде. При взимане на подобно решение обаче функционалните и социалните аргументи обикновено са по-силни от бюджетните ограничения.

Целият материал в брой април/2012

Специални издания