Ники Candelero

Ники Candelero е завършил Интериорен дизайн в Politecnico di Milano – SPD (Scuola Politecnico di Design) Милано, а преди това Ландшафтна архитектура в София. Неговото студио Design House работи в областта на интериорния и продуктовия дизайн. Проектите на Ники Candelero се отличават с характер, прецизност към детайла, авторски подход за постигане на максимума от всяко пространство. 
 
Обича играта със светлината и естествените материали. По думите му, в подхода си към дизайна залага на няколко основни закона: функция, ергономия, пропорционалност, техническа възможност за производство, естетика и визуална комуникация с останалите елементи. В броя представяме апартамент по негов проект в София. 
 
 
Моят дом е… онова място, в което се чувстваш пълноценен и спокоен. В състояние си да прекараш много време, без да се интересуваш от това кой ден е или в коя част на денонощието се намираш. 
 
Любимите ми неща в него са… задно подсветени бели завеси с променящи се цветове.
 
Моето лично пространство е… малък уютен хаос с всичко ноебоходимо на една ръка разстояние. 
 
Вкъщи винаги имам… кафе… обожавам да пия кафе по всяко време на денонощието, особено когато съм в творчески процес.
 
В дома си никога няма да сложа… 
ловен трофей. Смятам, че това е повече от "брутално" и е един вид опит на собственика да покаже, че е по-силен от природата. 
За щастие никой не е и никога няма да бъде. 
 
Последното нещо, което купих за жилището си… една от книгите на Ричард Брансън.  
 
Най-интересната къща, в която съм влизал, е… един семеен  хотел в Тоскана, в малкото градче Субиано –  La Corte dellOca  – член на Michelin веригата. Типичен представител на тосканската класическа архитектура, декориран по уникален начин, с прекрасен уют и ненатрапчивост. А кухнята им е просто божествена. 
 
Ако мога ди избирам, бих живял в… 80-те или Ренесанса. Сегашният технологичен век изкриви хората. Липсват много от моралните ценности от миналото. 
 
Думата, която най-точно описва работата ми, е … изтънчена взискателност с привкус на лично усещане.
 
Уча се от… всичко, което ни заобикаля. Разбирането на природните закони и уместното им използване в дизайна води до невероятни резултати. 
 
Малко хора знаят за мен, че… 
обожавам да готвя, или по-точно казано, да експериментирам и импровизирам в кухнята. Истината е, че много добре ми се получава – без рецепти, без нищо – ей-така на Prima Vista.
 
Все още не съм успял да… се науча да ставам рано, а винаги, когато успея, усещам силата и енергията на утрото. Зареждащо е по един особен начин. 
 
Най-важното, което научих от опита си … не вложиш ли част от себе си в това, което създаваш, трудно ще намериш собствения си стил. Задачата на дизайнерите като цяло е да гледат и предусещат "бъдещето" и чрез уменията си да го пренасят в "настоящето".
 
Новото при мен е… 
започнах да играя тенис на корт. Винаги съм харесвал играта като такава. Но тази година вече сериозно се впуснах в изучаването й. Това е една от най-трудните игри с топка, в която трябва да се развият страшно много компоненти, за да се постигне прогрес. Ум, тяло, движение, координация, дишане, съобразителност и куп други. Усещането е страхотно. 
 
Искам да кажа на всички, че… е време хората да започнат да гледат на интериора си като на нещо уникално и единствено. Едно е да си купиш "нещо" отнякъде си  както много други, които могат да го направят… малко са тези, които разбират силата на това "нещото "  да е проектирано специално и само за тях. 
 
 

Специални издания