Невио Матиаци: Днес много фирми се връщат към дървото за изработка на мебели

Братята Невио и Фабиано Матиаци основават компанията си Mattiazzi през 1979 г. в Североизточна Италия като малка работилница за производство на дървени столове с високо качество. Години по-късно философията на Mattiazzi e вдъхновена от мотото Together Apart – фирмата използва услугите на популярни дизайнери от различни краища на света, които създават модели с непреходен, но винаги актуален за времето дизайн. За Mattiazzi творят известни имена като Леон Рансмайер, Ронан и Ерван Бурулек, Константин Гърчич, Сам Хеч и Ким Колин, Джаспър Морисън. Невио Матиаци, собственик на компанията, гостува у нас, за да представи марката пред архитекти и дизайнери в шоурума на Ambitio.

С какво се отличава Mattiazzi?
В началото се отличавахме, защото произвеждахме дизайнерски столове от дърво в противовес на доминиращата тенденция за производство на пластмасови изделия. Днес много фирми се връщат към дървения материал за изработка на мебели. Въпреки това, компанията ни продължава да се отличава. Ние произвеждаме всички елементи за мебелите в нашата фабрика в Италия. Вече почти никой не го прави. Трудно е, но вярваме, че с това гарантираме не само производствените процеси и качеството на продуктите, но и онези ценности и принципи, които ни правят специални: алтруизъм, красота, сътрудничество, справедливост, творчество, гъвкавост, ангажираност и уважение.
 
Класическият дизайн на вашите продукти звучи модерно? Как успявате да го постигнете?
Развитието на технологиите през последните няколко години модернизира индустрията. Mattiazzi оборудва производствения си отдел с четири CNC фрезови машини, които позволяват дървения материал да бъде изрязван в сложни форми, възпроизвеждащи традиционното дървообработване по различен и модерен начин. Дизайнерите ни създават все по-модерни дизайнерски продукти с усъвършенствани форми, постижими благодарение на новите технологии.
 
 
Продължавате да използвате масивна дървесина за производство на мебелите ви. С какво този материал ви привлича?
Този материал има уникални технологични, физически и механични характеристики: той е лек, гъвкав, акустичен, изолиращ, издръжлив, лесен за работа, топъл. Но преди всичко е естествен, напълно рециклируем и обработваемият му цикъл е екологично чист.
 
Коя е водещата тенденция в интериорния дизайн от ваша гледна точка?
Търсенето на все по-уникални, практични и удобни форми. Това се налага от факта, че новите поколения имат по-широки познания по отношение на интериорния дизайн, а пазарът на дизайнерски мебели е все по-взискателен и обръща все по-голямо внимание на детайлите.
 
 

Специални издания