Мост между минало и бъдеще

Калина Константинова, снимки Ема Питър
Архитект Венелин Кокалов е ръководител на екипа, проектирал Xiqu Centre – нов арт център в Хонконг и своеобразен вход към новостроящия се квартал с преобладаващо културна насоченост WKCD (West Kowloon Cultural District) в града. Центърът е посветен на Xiqu – традиционната китайска опера – форма на музикален театър с  корени в древен Китай, която включва музика, песни, танци, бойни изкуства…Днес тя има над сто регионални разновидности (пекинска, шанхайска, съчуанска…). Сградата е проектирана от Revery Architecture – архитектурно бюро с офиси във Ванкувър и Хонконг,  и местната фирма Ronald Lu & Partners.
Центърът Xiqu е мост между минало и бъдеще, който позволява на една от  най-древните форми в китайското културно наследство да продължи развитието си, благодарение на новите технологии.
Разговаряме с арх. Кокалов за пътя му от България до Канада, за спечелването на конкурса за сградата на Операта в Хонконг и за  предизвикателствата при строителството й.
Арх. Кокалов, кога се установихте в Канада и кога станахте част от екипа на Revery Architecture?
В Канада пристигнах през 2002 г. В България съм завършил Строителния Техникум и УАСГ. Заедно с Росен Недялков създадохме собствено архитектурно студио и го развивахме успешно в продължение на 8 години. Когато дойдох в Канада, започнах почти веднага работа в Revery Architecture, която тогава носеше името на основателя си- Bing Thom Architects. Възложиха ми проекта за комплекса Arena Stage theater във Вашингтон и след една година вече бях водещия дизайнер на фирмата. Създателят й Бинг Том видя в мое лице негов достоен наследник и  аз поех ръководството на фирмата след смъртта му през 2016 г.
Ръководите Revery Architecture вече три години. С какво се отличава вашето студио?
Revery Architecture е базирано във Ванкувър, международно признато студио за архитектура, интериорен дизайн и градоустройство, предоставящо уникални и персонализирани решения на своите клиенти от цвят свят. Всеки проект на студиото цели да свърже формата и функцията по иновативен начин и да създаде пълноценно взаимодействие на хората с обитаемата среда и положително  преживяване от архитектурата като цяло. В портфолиото ни ще намерите проекти за  арт центрове, културни и образователни институции, библиотеки, жилища…
Как спечелихте конкурса за Xiqu Center?
 
Много съм горд с изключително интересните проекти, които сме реализирали по цял свят, и с участието ни в международни конкурси за дизайн. Xiqu Center беше един от тях. Състезавахме се с някои  от най-известните международни фирми и победата беше изключително постижение за фирмата и за мен лично.
След като спечелихме проекта за Xiqu Center през 2012 г, отворихме офис в Хонконг. През 2013 г спечелихме нов конкурс за азиатския филиал на Чикагския Университет в града. И двата проекта в момента са завършени.
 
Разкажете повече за центъра и какво беше вдъхновението при разработването на проекта?
 
Xiqu Center, който беше открит през януари 2019 г,  е посветен на традиционната китайска опера, на изучаването й, на запазването и  популяризирането й. Той е своеобразен вход към новия квартал, посветен на културата и изкуствата в града.
Центърът е многофункционално културно средище – от една страна разполага с две зали за концерти, но същевременно е обществено пространство за организиране на събития или за разходка и съзерцание.
Особено впечатляваща е фасадата на сградата с нейното блестящо метално покритие, напомнящо трептенето на светлината на фенер. Съставена е от алуминиеви модули, със сложна конструкция, които, подобно на завеса, раздвижена от вятъра, разкриват четирите входа на залата, пропускайки естествена светлина в интериора през деня и изкуствена светлина към екстериора през нощта. Основната концертна зала с 1100 места е повдигната на 27 метра от земята и на практика оформя купола на сградата. Така под нея се освобождава огромно пространство, решено като закрит атриум, около което на няколко нива има още една по-малка зала с 200 места, 8 професионални студия, зала за семинари и търговски площи. Разполагайки основната зала на такова разстояние от земята, ние стратегически я изолираме от заобикалящия градски шум и вибрации.
Какво беше най-голямото предизвикателство, свързано с този проект?
Акустиката на голямата зала, създадена специално за концерти и изпълнение на традиционна китайска опера – много интересен и различен жанр с вековна история и стриктни изисквания. Повърхности със специфични характеристики бяха разположени на различни места, за да контролират нивото на звука от оркестъра, да запазят чистотата му и да насочат гласовете на певците по най-оптималния начин. Бяха създадени допълнително вдлъбнатини или извивки в облицовката на залата на статегически места, за да може всеки зрител да бъде напълно потопен в случащото се на сцената и преживяването от концерта да бъде на най-високо ниво.
Какви са разликите в работата ви в Канада и в Хонг Конг? Къде се чувствате по-свободен?

Разбира се, работата в Канада и Хонконг се различава, но ние непрекъснато се сблъскваме с най-разнообразни предизвикателства във всекидневната ни работа по проекти по цял свят. Винаги трябва да се приспособяваме към конкретен клиент, проект, местоположение, нуждите, изискванията, ограниченията… Едни от най-успешните ни проекти са били особено предизвикателни с намалени бюджети и кратки срокове, взаимодействие със съществуващи сгради, запазване на културно наследство и други ограничения. Така че, независимо къде са нашите проекти, ние трябва да сме гъвкави, за да успеем да реализираме по-най-добрия начин нашата идея.

 

Специални издания