Минимализъм в черно и бяло

Преустройство на апартамент във вековна сграда

Калина Константинова, интериор F+F Architects, снимки Джоан Фритзел

 

Апартаментът на площ от 240 кв.м се намира на последния етаж в сграда, строена в началото на миналия век в Страсбург. Първоначално тук са се намирали слугинските помещения; пространството било разделено на няколко малки стаички, а второто ниво се използвало за складиране на вещи. Новите собственици купуват целия етаж,  обединяват всички стаи и приобщават тавана. Разпределят новото пространство, като обособяват спалните, баните, дневната и работния кът на първото ниво, а на второто разполагат кухнята, втора дневна и трапезарията.

 

Акцент в интериора е импозантен черен обем като гигантска кутия, който посреща още с влизането. Той служи за съхранение на вещи и различни домакински уреди, като по този начин позволява пространството да е изключително изчистено, дори минималистично.

 

Цветовата гама е естествена, приглушена. Черният цвят е своеобразен лайтмотив в целия интериор, изявяващ се категорично в различни зони на големи повърхности: в гърба на кухнята,  стълбата, свързваща двете нива, или в камината, отделни мебели или декорация. Въпреки тези тъмни акценти интериорът оставя усещане за светлина, въздух, обем.

 

Запазена е старата дървена настилка, но е изцяло реставрирана и обработена по специален начин, така че в момента е в изключително приятна светла цветова гама и с мек, сякаш кадифен аспект.

 

Специални издания