Мебели за цял живот

За обзавеждането, което не остарява материално и морално 
 
Ирена Куртева
 
Няма нищо вечно на този свят, но все пак има неща, които са по-трайни от другите. Като например качественото обзавеждане.
 
 
Мебели се произвеждат от векове, но отношението към тях невинаги е било едно и също. В началото са правени на ръка, предимно от дърво. Декорирани са богато с дърворезби и позлата от майстори, които са учили занаята цял живот, тапицирани са с кадифе и коприна… 
 
Но нещата по-късно се променят. През 40-те и 50-те години на миналия век се заражда промишленият дизайн. Навлизат нови материали и нови технологии. Започва времето на консуматорството, ширпотребата, големите серии. Търсят се ниска цена, моден дизайн. Така мебелите от предмети за цял живот се превръщат в мимолетни вещи. 
 
 
Все пак остават фирми, които залагат на друго – на материалната и моралната дълготрайност на моделите. Някои от тези компании са със столетна история, други до днес произвеждат първите си модели, трети интерпретират наследството в нови форми, но все така качествени и трайни. 
Да, „вечните” мебели са скъпи, но има защо. В тях е вложено нещо много повече – ръчен труд, качествен материал, отношение, майсторство, традиция. 
 
Предмети, които могат да навяват спомени или просто да ви изведат поне за малко от градския стрес. 
  
 
Целият материал в брой май/2018 
 
 

Специални издания