Идеалното място за четене

То е с удобна мебел, подходяща светлина и практични поставки за всичко

Ирена Куртева

В зависимост от настроението, четивото и времето, четем практически навсякъде – в метрото, по спирките, в чакане по опашки, в поликлиниката, в тоалетната… Вкъщи всеки си има любимо място за това – едни обичат да се излегнат, други сядат на чист въздух, трети се настаняват в кресло, но във всички случаи са важни три неща – удобна поза за тялото, добра осветеност и място за поставяне на книгата, списанието, учебника, компютъра или чашата с кафе.

Мебелите за сядане трябва да са удобни (лежанка, фотьойл, стол, диван), меки или твърди според предпочитанията, със или без допълнителни възглавници и табуретка за краката.
Осветителното тяло е по-удобно да е с чупещо рамо и възможност за насочване, за да можем лесно да коригираме светлината. Лампите на щипка могат да се прикрепват за книгата, плота или етажерката и не пречат на останалите в помещението, а светлината е концентрирана върху малката повърхност на четивото. От друга страна, лампионите, стоящи на пода, равномерно осветяват голяма площ и са удобни, защото светлината идва над нас и пада меко. Лампионите с поставки и етажерки за книги са удобни и практични. Малките полици, лавици и помощни масички също улесняват и не заемат място, като в същото време разчупват средата. 
Вариантите са разнообразни, но всеки избира този, който му дава спокойствие и усамотение.

Целият материал в бр. март/2014


 

Специални издания