Домашен офис

 
Некачествените стол и бюро вредят на здравето 
 
Катя Атанасова 
 
„Работно време” и „работно място” вече са относителни понятия – интернет мрежата превърна и дома в офис. 
Първото важно решение е дали работното място да бъде в самостоятелно помещение, или ще ползвате например част от дневната или спалнята. Във всички случаи е необходима преграда, която да отделя бюрото от живота на семейството. Подобно обособяване може да се постигне с леки ажурни рафтове, с плъзгащи прозрачни врати, с шкафове. 
 

 
Осветлението 
То се  планира още в самото начало и е важно да се проектира цялостно, а не на парче. Най-неприятното са отблясъците върху екрана на компютъра, директната светлина, както и източник в периферното зрение. Най-доброто осветление е рефлектирала светлина от окачени  настолни или  вградени лампи, която е равна, без силни контрасти и отблясъци. 
 
Място за всичко 
За работното място е от особено значение да има достатъчно пространство за всичко необходимо, и то да бъде разположено удобно. Модерните шкафове са гъвкави – могат да се приспособяват за всяка среда и конкретни нужди, да се ползват за няколко неща едновременно  – шкафът става и за стол,  под стола се  крие приставка за папки или контейнер. Друга характеристика на съвременните мебели е тяхната мобилност. Шкафовете на колела са удобни и за домашен офис. Те могат да се пъхнат под бюрото или да са във вида на “кула” до него. Модерните варианти на класическите шкафове са с възможност за преконфигурация на вътрешното пространство. В дизайна се предпочитат  фините профили, които създавт усещане за ефирност на тази доста тромава мебел. Актуална е гамата на светлото натурално дърво, черно-бялото и лаковите покрития. 
 
 
Бюрото 
Работното място вкъщи трябва да бъде преди всичко ергономично, което означава позата при работа да не натоварва прекомерно определена група мускули и да не предизвиква изкривявания. При избора на бюро трябва да се вземе предвид височината му – необходимо е да има достатъчно пространство под него за краката – колената да не опират плота и да могат да бъдат обтегнати за почивка. Новите мебели са с възможност за промяна на височината в зависимост от ръста – от 69 до 82 см. Подемните механизми може да са ръчни или с електромотор. Има опция за запаметяване на няколко индивидуални предпочитания. При писане и работа с клавиатурата лактите трябва да почиват под прав ъгъл отгоре, а горната част на екрана да е на нивото на очите. 
Наличието на приставка за екрана и изтегляща се конзола за клавиатура създават повече удобство и пестят място. 
В миналото офис бюрата бяха големи и тромави, за да побират тоновете хартиена документация, но днес те са по-малки, по-леки и мобилни. Плавната форма, която „обтича” работещия, икономисва място, а с вдлъбнатината се съкращава разстоянието  до двете страни на масата. 
 
Столът 
Когато вниманието е погълнато от работата, последствията от неправилния седеж започват да се усещат едва когато са в напреднал стадий. Лошата стойка, болките в мускулите и ставите често са следствие на лош стол, затова инвестицията в ергономичен модел е необходимост.
 
Ергономичният стол трябва да пасва на естествената извивка на гърба и да подкрепя лумбалната зона. Височината трябва да е такава, че сгънат кракът да образува прав ъгъл,  а ръцете да бъдат под 90 градуса върху бюрото. Между сгъвката на коляното и стола трябва да остане разстояние от 5 до 10 см. Формата на ергономичния стол натоварва с тежест бедрата, а не кръста, поддържа тялото в положение, в което с най-малка загуба на енергия се запазва правилна форма на скелета.
 
Механизмите за промяна на височината и на ъгъла на облегалката вече са задължителна екстра. По-високият клас разполагат с люлеещ механизъм и опция за отпускане назад, която дава възможност за почивка. Някои модели имат мултибликираща система за застопоряване наклона на облегалката. Възможността за промяна на височината на подлакътниците също може да направи работното място по-удобно. 
 
Столовете само на пръв поглед си приличат. Некачествените бързо се изтъркват, губят обема си и стават твърди и неудобни, колелцата и механизмите се чупят. По-високият клас се отличава и с обработката на тапицерията – тъканта е импрегнирана, не гори, не запарва и лесно се чисти. 
Целият материал в брой октомври/2014

Специални издания