Какво харесва… Любомир Георгиев

Архитект Любомир Георгиев е директорът на тазгодишното издание на фестивала One Architectural Week. За него това е поредна среща с фестивала: участията му започват още през 2009 г., а през 2011, съвместно с Ханс Ибелингс, той беше куратор на Sofia Architecture Week. От това време са и няколко от вече установените елементи в програмата на фестивала – Университетската работилница и “Обратно на училище”. Любомир Георгиев е роден в София през 1981 г. Завършва средното си образование в Шотландия през 2000 г. и започва да учи архитектура в IUAV във Венеция. Дипломира се с магистърска степен през 2007 г. от TU в Делфт (Холандия). След завършването си работи като архитект в Manzelle Studio di Architettura (Венеция), ЛП Консулт (София), Claus en Kaan Architecten (Амстердам), MVRDV (Ротердам) и Turenscape (Пекин). Любомир е прекарал по-голямата част от живота си в чужбина, но в последните години е с все по-активна позиция по теми, свързани с архитектурата и градската среда в България.



Проект за жилищни сгради Kvartal в Москва (съвместно с Simon de Jong, David Smidt van Gelder, Melina Mezari, Kenya Sato и Freek Waltmann)

 
Моят дом е… малък, уютен и на страхотно място!
Вкъщи винаги имам… храна (за да се усеща все пак като дом).
В дома си никога няма да сложа… твърде много мебели. Предпочитам да имам само неща, които ползвам.
Последното нещо, което купих за жилището си, е… лампи за кухнята.
Най-интересната къща, в която съм влизал, е… домът на един приятел в Антверпен. Пълен с книги (най-вече комикси), книги навсякъде! И всичките интересни.
Добрият интериор е… огледало на стопаните си.
Ако мога да избирам, бих живял в… Винаги съм живял там, където съм искал. Всеки може да избира.
Моята работа се отличава с… постоянство и търпение.
Уча се от… света около себе си.
Най-големият ми успех е… удовлетворението от работата ми.
Все още не съм успял да постигна… много от амбициите си.
Малко хора знаят за мен… че наистина живея в Пловдив.
Най-важното, което научих от опита си, е… че искам да трупам още опит.
One Architectural Week е… метод за работа с градската среда. С физическите й елементи, но и с хората, които я правят и поддържат.
Архитектурата в България е… Накратко, има още много път да се измине. Аз бих се фокусирал върху образованието и обществените поръчки, чрез които могат да се покажат добри примери. Но съм оптимист, иначе не бих правил това, което правя.
Новото при мен е…винаги има нещо ново.
Искам да кажа на всички… да са приятелски настроени един към друг. Твърде много злоба има. А моето послание чрез архитектурната седмица е, че е хубаво всички ние да имаме отношение към града.



Проект за жилищно строителство в Алмере, в Холандия (съвместно с Simon de Jong) .
 
 

Специални издания