Какво харесва… Ефросия Благоева

Тя е един от победителите в тазгодишния конкурс на сп. “Наш дом” “Интериор на годината”. Ресторант Grape Central, на който е автор и съсобственик, спечели трето място в категория “Обществени пространства” от наградите на журито. Ефросия Благоева е завършила изкуствознание, но е от хората със свободен дух, които се изявяват в различни области. Занимава се с интериорен дизайн повече от десет години. Автор е на проекти за частни домове в България, Австрия и Франция. Другата голяма любов на Ефросия е виното. Тя е професионален дегустатор с голям опит, а също така и виножурналист. През 2008 г. беше куратор на мащабната фотографска изложба “360 градуса България”, представена в София, Пловдив, Бургас и Варна. В работата си като интериорен дизайнер се води от концепцията, че малките детайли правят голямата картина, а нейно вдъхновение са нестандартните съчетания на материали, стилове и концепции.
 

Ресторанат "Grape Central"


Моят дом е…
моето убежище.

 
Вкъщи винаги имам… хубава бутилка вино за приятели.
 
Вкъщи никога няма да сложа… предмети и мебели, които не са свързани с моето виждане за красота и хармония. Освен това много внимавам да не нарушавам естествените траектории за движение в моя дом. С една дума, не трупам излишни неща.
 
Често каня на гости… мои близки приятели.
 
Последното нещо, което купих зажилището си, е… два високи до тавана шкафа за обувки.
 
Най-интересната къща, в която съмвлизала, е… семейно имение в Тоскана. Впечатли ме не само с красотата и мащаба си, но и с атмосферата на наследствена традиция, непрекъсвана от XIV век досега.
 
Добрият интериор е… този, който отразява душата на стопаните си.
 
Ако мога да избирам, бих живяла…във винарско имение сред природата.
 
Моята работа се отличава с… изследване на характера на обитателите на даден обект. За мен най-важна е комуникацията между архитектурната среда и личностите, които я населяват.
 
Уча се от… опита на големите и най-вече от света, който ме заобикаля. В природата хармонията и разнообразието са толкова органични и спонтанни, че светлосянка в даден момент от деня може да ми даде пространствено решение.
 
Най-големият ми успех е… наградата на “Наш дом” за интериор на годината 2014 в категорията “Обществени пространства”.
 
Все още не съм успяла… да видя всички интересни места, които ме интересуват.
 
Малко хора знаят за мен… че всеки нов ден е огромно предизвикателство.
 
Най-важното, което научих от опитаси, е… че всичко е възможно и че между началната точка на зараждането на един проект и извайването му се простира време, наситено с много търпение, работа и силна увереност в крайната визия.
 
Новото при мен е…откритието да виждам съвършено нова функция в стари обекти.
 

Специални издания