Innovation Hub

Мултифункционално място за срещи, работа и добри идеи

 

проект Cache Atelier, фотограф Минко Минев

 

Открихме това харизматично просранство в Кампус X в столичния квартал Младост –  дом на различни стартиращи компании, като тук те могат да наемат офис площи, но  също да получат подкрепа и насоки как да менажират работата си, как да оформят  работна среда и да развият различни структури.

Innovation Hub, проект на Cache Atelier, е отделна част в кампуса и представлява мултифункционално пространство, в което се случва социалното и работното взаимодействие на обитателите на центъра. В работно време това е място за кафе и хапване, а извън него – тук се провеждат всякакви събития за стартъпи, обучения за повече хора, партита. „Дори  когато пият кафе, посетителите могат да работят, да обсъждат – това е място за колаборация”, казват авторите.  Голямото предимство на пространството е, че е динамично и обърнато към нуждите на хората – позволява гъвкава промяна на подредбата и на зоните. Сгъваемите витрини се отварят към сърцевината на кампуса и границата вън – вътре почти изчезва.

Аудиторията му е от млади, активни хора и затова съвсем естествено във визията е търсена динамика, свежест и простор – характеристики на отвореното, търсещо съзнание.

Самото задание е точно в този дух – да не прилича на класическото кафене, което често е сумрачно, интимно и задушевно. Вместо това Cache Atelier го отварят максимално навън и избират светли тонове, за да компенсират приземното местоположение на мястото.

Дизайнът на Innovation Hub не е самоцелен, а е свързан със средата – кампусът е с леко индустриален щрих, който е запазен и подчертан. Подът е микроцимент – декоративно покритие, което имитира бетон. С главна роля са откритите инсталации, подчертани с контрастно черно. Декоративните тухли са съществуващи и сега са оцветени в синьо. Креслата с леко пружиниране придават приятно релаксиращо настроение. В интериора има малки модулни елементи, които могат да се използват навън например за маси и пейки, част от тях са кубчетата – рамки, в които е поставена растителност. Добавени са много осветителни тела и бели завеси, за да се подсили  оптическата илюзия за простор и светлина. Има и изобилие от растения, които радват посетителите.

Cache Atelier обичат лекото намигване и шегата и в проектите им винаги има нещо, което кара хората да се усмихнат. В случая те играят с емотикона за нова идея – светната крушка. „В интериора тези крушки наистина светнаха над главите на клиентите – завъртени нестандартно, обърнати нагоре – те символизират  идеите, които често се раждат тук”, обясняват авторите на проекта.

Свежо, зелено, динамично – това място наистина перфектно подхожда на своята аудитория и на целите си – да събира хората и да им помага да работят и създават заедно.

 

Специални издания