Голямо жилище с малка квадратура

интериор Миглена Бояджиева, снимки Мисирков и Богданов, текст “Наш дом

С находчиво преустройство, с подходящи цветове и осветление този маломерен апартамент се превръща в удобен дом за четиричленно семейство.

От маломерен апартамент с лоши пропорция ­ дълги и тесни стаи, това жилище се превръща във функционално и удобно място за живеене. Първоначално в дома има само една баня с тоалетна за четиричленно семейство. От входната врата се влиза директно в кухнята. Няма обособени места за гардероб в антрето или за други сервизни помещения. Пространството се затормозява от малката височина на таваните ­  2, 50,  като в кухнята и коридора има греди, които стигат до 2,38.

Всички тези проблеми се решават с находчиво проектирано преустройство. Най-голямата промяна е трансформирането на банята в две помещения ­ с две тоалетни, две мивки и място за пералня. До входната врата се обособява триъгълен гардероб, който визуално отделя дневната от входа. Тясната и дълга правоъгълна дневна се разчупва, като се променят ъглите на разположение на трапезарията, гардероба при входа и бара. Същите тези линии се проектират в настилката и в таваните. Обособяват се две допълнителни ниши за вградени гардероби в коридора, който води към спалните. В самите спални също се оформят места за багаж ­ в родителската под формата на вграден гардероб, а в  детската като отделно помещение. В резултат на всички тези преустройства на площ от 74 кв. м се оформя функционално тристайно жилище за четирима с много вградени шкафове, което изглежда просторно, въпреки че има всички необходими условия за комфортно обитаване. Проблемът с ниските тавани се тушира, като интериорът е решен предимно в бяло, с вградени корпусни мебели и огледални тавани. Има цветови акценти и акценти от дъб, които освежават и стоплят визията.

Специални издания