Големи, много големи…

Идеите и скулптурите на един екстравагантен артист от Холандия

 Флорентиан Хофман
 
Текст: Благослава Банчева
Снимки: Studio Florentijn Hofman
 
Хумор, сензация и максимално въздействие. Това са отправните точки в проектите на добилия световна известност холандски артист Флорентиан Хофман (1977 г.).  Неговите скулптури са големи, много големи и винаги правят впечатление. Един от емблематичните му проекти е Rubber Duck (2007): 26-метрово жълто гумено пате, чиято визия е позната на почти всички деца по света. Гигантското надуваемо пате пътува по света и се появява на най-различни места – от Окланд и Сао Пауло до Осака. Друг пример е Fat Monkey (Сао Пауло, 2010) – 15-метрова маймуна, изработена от 10 000 цветни джапанки, излегнала се в един парк.

 
Скулптурите на Хофман са вдъхновени от ежедневните предмети. Хартиена лодка, архитектурна скица или малка фигурка за игра – всички те могат да се превърнат в нещо гигантско след срещата им с въображението на холандеца. Хофман обича да експериментира с всякакви материали за изработката им като например фолио за прозорци, битумни керемиди, тръстика, градинарски найлон, джапанки. Изграждането на една скулптура отнема от 3 до 12 месеца, а по нея работят от 1 до 20 човека. След експозицията им те биват разрушени или рециклирани.

 
Целта на Хофман е да обединява хората посредством красиви произведения, обекти и инсталации, както и да им покаже техните обществени пространства в нова и различна перспектива. Така например в проекта си Beukelsblauw (2004-2006) той боядисва в синьо къщите от цяла една улица, предназначени за събаряне. През 2008 г. пък по повод откриването на магистрала N470 той избра 470 души, които летят с него на най-големия цепелин в света и получават възможността да видят средата, в която живеят, от въздуха. В тези конкретни проекти Хофман кани хората да погледнат от друг ъгъл нещата, които приемат за даденост.

 
Публиката има съществена роля в проектите на холандския артист. Преди да започне работата си по Steelman (2011), той се среща многократно с младежи от квартал Staalmanplein в Амстердам, известен с криминогенната си обстановка. В резултат Хофман изгражда скулптура във формата на 11-метрова разкрачена мечка с възглавница под ръка, в която той влага много символика. От една страна, мечката е опасно животно, което се изправя на задните си крака, когато се брани или напада. На жителите на квартала също често им се налага да отстояват позициите си. От друга страна, мечката е символ на приятелството. С течение на времето и обстоятелствата скулптурата на Хофман се е превърнала в социалнозначимо място, където местните хора се събират и общуват.

 
Срещата с екстравагантните скулптури и инсталации на Хофман кара зрителя да се спре за момент, да погледа и да се вгледа… "Скулптурите ми скандализират, учудват и предизвикват усмивки” – казва авторът. – „Те дават на хората почивка от ежедневието. Минувачите спират пред тях, слизат от велосипеда си и се заговарят с други наблюдатели. Хората влизат в контакт един с друг, общуват. Това е ефектът от моите скулптури в обществото.”

 
 Снимка: Steve Stills
 
 
 
 

Специални издания