Фин баланс

Преустройство на апартамент в сграда, паметник на културата, в Киев

 

Калина Константинова, интериор 2B.group, снимки Андрей Безуглов/ Иевхений Авраменко

 

Апартаментът се намира на последния етаж на сграда, паметник на културата, строена в началото на миналия век. Когато архитектите от 2B.group го видели за първи път, той бил в лошо състояние, тъмен и занемарен. След цялостен ремонт са се разкрили основните елементи на конструкцията – тухлената зидария и дървените  и металните греди,  скрити под слоеве мазилка и окачен таван. Апартаментът в този „оголен“ вид вдъхновил архитектите за проекта им. „Когато работим в исторически значима сграда, винаги се опитваме да запазим, възстановим и използваме колкото се може повече оригинални характеристики. Вярваме, че те създават автентичен фон, като същевременно подчертават простотата на съвременните форми и текстури“, споделят те.

 

Основно предизвикателство за екипа било намирането на точен баланс между старото и новото и същевременно създаването на функционално пространство. Решено е да се избягват ярки цветове, така че цялостното усещане да е за монохромна палитра.

 

Като начало дървените греди са били внимателно почистени и лакирани, като така са запазени почти в пълната си цялост. Всички липсващи или повредени тухли на стените са подновени с идентични. Камината е реставрирана и запазена.

 

Осъвременяването на апартамента започва с покриване на две трети от стените с гипсокартон с приятен матов аспект в много светлосив тон, който обхваща почти цялото първо ниво. Тази облицовка обединява пространството и благодарение на по-светлия си цвят отразява светлината.  Дограмата е подновена, а рамките й са боядисани в черно. Почти цялата инсталация е оставена видима.

 

Към второто ниво води стълба с изключително съвременна визия, която подсказва и разликата в третирането на пространството. Старите тавански помещения сега са превърнати в просторни спалня и баня, в които връзката с миналото е напълно прекъсната. Тук се появява и цвят- много светъл тюркоаз, който внася свежест.

 

Общото усещане е за изключително фин баланс между автентичния вид на апартамента, неговата история и съвременния дизайн и изискванията за функционалност.

 

Специални издания