Естественото дърво – най-добрата инвестиция в дома

текст Антоанета Баева

 
Изборът на настилка е едно от най-важните решения за интериора. Подът е съществена част от общото впечатление за стила и класата на жилището, той е подложен на високо натоварване и замърсяване. И ако лесно можем да подменим холната масичка, то промяната на настилката означава един малък или по-сериозен ремонт. Затова по правило от настилките не се икономисва, а материалът се избира внимателно. Естественото дърво е една от най-харесваните настилки заради красотата на материала. Комфортът и топлината му са неповторими. Дървото внася висока стойност в интериора и усещане за приемственост и традиция. То запечатва картината на живота на поколенията, като в същото време старее красиво и не излиза от мода.
 
 
Трислоен паркет Mesiter, омаслен с естествени масла. Предлага “Тапетия Килимия”. 
 
ВИДОВЕ ПАРКЕТ
Условно може да се обособят два вида паркет масивен (от масивна дървесина със стандартна дебелина на дъските около 15 мм и повече) и многослоен паркет (двуслоен или трислоен), който също е от естествено дърво, но прикрепено към подложка. Дървото е жив материал движи се и се променя във времето. При по-висока влажност се издува, а при по-ниска се свива. След определено време самата дървесина “склерозира” и сноповете в нея вече не са толкова еластични. Точно затова е създаден многослойният паркет (т.нар. инженерингов паркет). Той има олекотена конструкция, като слоевете са залепени перпендикулярно един на друг. Това осигурява гъвкавост и предпазва дървото от деформации. Горният слой обикновено е от дървесина с дебелина между 2.5 и 6 мм, което е напълно достатъчно за добър и устойчив продукт. Долният пласт най-често е направен от иглолистна дървесина. Трислойният паркет с HDF слой е най-добрият избор за подово отопление, а някои скандинавски фирми са създали специални колекции с дебелина 10 мм за тази цел. Препоръката на специалистите е, когато се планира подово отопление, паркетът да се монтира със силаново еластично лепило.
 
 
Фигурален паркет от възстановена стара дървесина, производител Tavar, вносител “Паркетсенс”.
 
Многослойният паркет е лакиран и готов за поставяне. Особено актуален в съвременните интериорни решения през последните години е паркетът, обработен с естествени масла и парафини, вместо с лак, заради запазването на естествения вид на дървото. Той обаче трябва да се използва и поддържа с повече внимание. Масивният паркет е по-тежък, по-карпизен и крие повече рискове от деформации и отваряне на фуги, тъй като се състои от хомогенна дървесина, която е податлива на разширения и свивания под въздействието на атмосферните условия. Друг негов недостатък е по-високата цена в сравнение с трислойния. Предимство е възможността за по-голям брой цикления заради дебелината на ламелите, което го прави “вечен”.
 
 
Трислойна дървена подова настилка дъб с лаково покритие на Haro, Германия. Предлага Arch&Deco.
 
МАТЕРИАЛ, ТВЪРДОСТ И КАЧЕСТВО
Естествените паркети се правят от традиционни и екзотични видове дървесина. Изборът на твърдост зависи от приложението на помещението. Лиственицата, европейската череша и кленът са средно твърди към твърди, следвани от американска череша, американски орех, тик, ясен, бук и дъб. Сред най-твърдите материали са канадски клен, афрормозия, венге, мербау, акация, жатоба. Произвежда се и паркет, който е три пъти по-твърд от обикновения – това се постига с обработка при много високо налягане, която променя структурата на дървото. Масово разпространеният у нас паркет и дюшеме най-често е от твърда широколистна дървесина като дъб, бук, ясен, клен, орех, череша. Качеството на паркета се определя от коефициента на разширяване и свиване на дървесината по ширина и дължина. Друг фактор е геометрията на ламелите – най-добрите паркети са тези, които имат идеално прави ъгли, така че при сглобяване да не остават фуги или разлики в нивата. Важна е и селекцията на дървесината – каква е нейната текстура, има ли беловини и какво е наличието на чепове в дървото.
 
 
Трислоен паркет Kahrs, колекция Artisan, декор Oak Saw Brown. Предлага “Паркетен стил”. 
 
МОНТАЖ
Полагането на паркета е ключово за визията и трайността на настилката. Най-важна е основата тя трябва да е твърда, добре нивелирана, гладка и суха. Преди да поставим паркета, той трябва да се аклиматизира в помещението. Начините на монтаж са три – лепене, сглобяване или коване. Според специалистите лепенето за пода е най-добрият вариант, тъй като се ограничава движението и деформациите на дървото. Така нареченият “плаващ” монтаж със сглобки позволява лесен ремонт, освен това е и по-икономичен вариант, тъй като не се полага лепило. За по-добра шумоизолация може да се сложи отдолу 2 мм корк или друга специална подложка.
 
 
Продукт на Didier Cabuy, Белгия – производител, специализиран в античния френски дъбов паркет със състарен финиш. Предлага “Арт Грес”. 
 
ПОДДРЪЖКА
Ако е редовна, поддръжката на естествения паркет е лесна от навлажнена кърпа до използване на специални препарати за почистване в дълбочина, регенериращи и подхранващи продукти. Дебелината и на масивния, и на многослойния паркет позволява многократно циклене и шлайфане.
 
 
Многослоен паркет Listone Giordano, колекция Natural Genius Medoc на дизайнерите Микеле де Луки и Фелипе Нигро. Материалът е термообработен омаслен дъб с трапецовидна форма на ламелите. Предлага “Омега Интериор”.

 
ТЕНДЕНЦИИ
В зависимост от начина на редене с паркетините могат да се постигнат различни фигурални решения. Ретро визията с подреждане тип “рибена кост” днес е изместена от уедрени, праволинейно наредени ламели с различен нюанс и разминаващ се фладер, което прави рисунъка интересен и живописен и позволява пълно разгръщане на красотата на дървото. Винтидж модата в интериора е представена с подови настилки с отворени пори, грапави повърхности и ефекти на състаряване и износване.
 
 
 Многослоен гравиран паркет, производител Friulparchet, вносител “Паркетсенс”. 
 
 

Специални издания