Есенно без тъга

интериор арх. Юлиан Пиперов, арх. Надежда Ченгелиева,
снимки Борис Мисирков, Георги Богданов, асистент Михаил Илиевски

 

Собствениците на жилището са 60-годишна двойка – родители на арх. Пиперов. Апартаментът е бил техен дом цял живот, съжителствали са и с родители, и с деца, но вече са сами. “Дядовата ръкавичка”, дом за 6 човека от 3 поколения, се трансформира в комфортно и модерно жилищеза двама.Архитектите запазват няколко характерни елемента от интериора – старакахлена печка и класически полилей, чийто колорит става отправна точка за цялостния цветови климат в жилището.

Високите тавани и портали, типични за старото строителство,също са запазени и подчертани. Подменени са всички врати и прозорци с масивна дограма, настилката е сменена с първокласен дъбов паркет. Направена е топлоизолация на външните стени, звукоизолация по под и таван, жилището е изцяло климатизирано. Три са промените в плановата схема: едната спалня е отворена към вестибюла и е превърната в дневна, кухнята е приобщена към трапезарията, банята е разширена за сметка на сервизен коридор. Новата функция позволява окрупняване на пространството и цялостно усещане за простор в този 95 кв. м апартамент. Тъмният преди реконструкцията вестибюл сега се осветява от две страни и се превръща във формален център на дневното обитаване. Редуването на класически и модерни скулптурни осветителни тела създава ритъм в пространството и обединява трите отделни зони – всекидневна, вестибюл, трапезария.
Атмосферата е на спокойствие и хармония. Тоновете са есенни – от златна охра до тъмен шоколад с тънка канелена нишка. Материалите са естествени – дърво, камък, текстил и кожа.

повече имформация брой 10, страница 50-61

Специални издания