Елена Василева: Нов живот за българските етно мотиви

текст Калина Константинова
снимки Нина Стоянова

Sharka е името на новата българска марка за фаянсови и подови плочки. Създадена е от Елена Василева, която е завършила кинознание и реклама във Франция, а впоследствие е работила в България дълго време в пресагенция. Елена обича да пътува и във всички страни, които е посещавала, много я привличало декоративното разнообразие на традиционните фаянсови и керамични плочки. Интересите й в областта на графичния и продуктовия дизайн я подтикват да се запознае по-отблизо с начините на производство на тези малки каренца, които по семпъл и ефикасен начин отразяват духа на дадена култура. Провокирана от световната етнотенденция, намира, че българските етномотиви имат невероятен потенциал от графична гледна точка.
 

Така започва да се оформя идеята за българска фирма за плочки, която да използва богатството на тези мотиви. Измисля четири теми (чипровските килими, носиите, троянската керамика, шевиците) и кани четири български дизайнерски студия да ги интерпретират. Всички откликват на идеята и така се ражда първата колекция на Sharka. В нея можете да намерите предложенията на Tochka&Tochka, Poststudio, Funkt и Шевица. Изключително модерни, графични, синтезирали посланието на темите, и четирите проекта са много различни, с характерен стил. Sharka предлага и стикери с мотивите на плочките – забавен и лесен начин да се промени един интериор.
 

Отскоро Елена, съвместно с фирмата за интериорно обзавеждане “Чакрини”, започва да произвежда циментови подови плочки. Те са ръчно изработени в България, по стара технология. Sharka не се идентифицира само с етномотивите. Желанието на Елена е всяка година да задава нова, напълно различна тема, на избрани от нея български дизайнери и така да обогатява колекцията си.
 

 

Специални издания