Екскурзия в Мексико

Мексико… мост на цивилизациите Усещане за минало, настояще и бъдеще, събрани в един свят – свят така разнолик и контрастен… свят колкото древен, толкова и красив. Изтъкан от мистика и неразгадани тайни, ревниво пазещ спомена за пет велики култури, екзотичен и същевременно модерен…

 
Мексико Сити – Теотихуакан – Такско – езерото Текескитенго – Пуебла – 
Монте Албан – Ла Вента – Чичен Итца – Канкун
 
19 септември – 01 октомври 2014
13 дни / 11 нощувки
самолетна екскурзия с група, водач на български език при мин. 15 души 

Цените са валидни при резервация до 30.04.2014

 
ПЪРВИ ДЕН: 19.09.2014 | полет
Полет София-Париж. Полет Париж-Мексико Сити. Трансфер и настаняване за 4 нощувки в делукс стаи в хотел Melia Mexico Reforma 5* (хотелът се намира на Paseo de la Reforma във финансовия и културен градски център, на метри от Паметника на Революцията). Коктейл за "Добре дошли". Вечеря. Нощувка.
 

 
ВТОРИ ДЕН: 20.09.2014 | Мексико сити
Закуска. Целодневна туристическа обиколка на 22-милионната столица: Посещение на Антропологическия музей в парка Чапултепе, на плаващите градини Сочимилко и разходка с корабче по каналите. Обяд в ресторант Meridien Museo Antropologia. Разходка по прочутата улица на суетата "Пасео де ла Реформа"; историческия център с Централния площад "Ел Цокало", Националния дворец или Президентството – някогашната резиденция на вицекраля, най-голямата катедрала в Латинска Америка, Темпло Майор – строен върху руините на някогашен Теночтитлан. Денят завършва с чаша текила и песента на мариачите на площад Гарибалди… Вечеря. Нощувка.
 
ТРЕТИ ДЕН: 21.09.2014 | Теотихуакан
Закуска. Целодневна екскурзия до импозантния ритуален комплекс Теотихуакан. Археологическият комплекс се намира на 50 км. от Мексико Сити и там се издигат редица величествени храмове: 63-метровата "Пирамида на Слънцето", "Пирамидата на Луната", "Храмът на Кецалкоатъл – Кецалпапалоти", "Булевардът на мъртвите". На път към Теотихуакан – посещение на националното светилище на мексиканците и център на поклонничество от колониални времена – Базиликата на Гуаделупе. На това място Дева Мария се е явила на индианец, на име Хуан Диего, през 1531 г., и ликът й се е отпечатал на сакото му. Ще посетим Новата Базилика (Старата Базилика от 1700 г. бавно потъва) и ще влезем в музея, където като светиня е изложено сакото на Хуан с Лика на Девата. Обяд в ресторант Gran Teocalli. Посещение на Ателие за обработка на обсидиан. Вечеря. Нощувка.
 

 
ЧЕТВЪРТИ ДЕН: 22.09.2014 | Мексико Сити – Куернавака – Такско – Текескитенго
Закуска. Отпътуване към Куернавака – "градът на вечната пролет" и един от най-старите градове на Новия свят. Туристическа обиколка. Обяд в ресторант El Atrio. Продължаваме към "Сребърния Град" Такско (на 160 км. от Мексико Сити) – включен в списъка на ЮНЕСКО. Туристическа обиколка с посещение на Катедралата – Santa Prisca, шедьовър на бароковата архитектура. Свободно време за разглеждане на многобройните ювелирни магазини, където ще научите всичко за сребърната бижутерия, и разходка из старинните улички и колониални сгради. Продължаваме към езерото Текеситенго и настаняване в хотел Hacienda Vista Hermosa 5* – някогашна хасиенда, принадлежала на Ернан Кортес, заобиколена от тропически градини и паркове, в която ще се пренесете в атмосферата на колониалното минало… Вечеря. Нощувка.
 
ПЕТИ ДЕН: 23.09.2014 | Текескитенго – Пуебла – Оахака
Закуска. Отпътуване към Пуебла (на 130 км. от Мексико Сити), включен в списъка на ЮНЕСКО – град, известен с колониалния си чар, църкви и старинни къщички, украсени с ковано желязо и рисувано стъкло. Отпътуване към Чолула и посещение на Великата Пирамида на Чолула, с размери 450 метра на всяка една от страните на основата си и височина от 65 метра, което я прави по-голяма по кубатура от Хеопсовата. В последствие на върха и е построена църква. Отпътуване към Оахака, разположен в полите на Сиера Мадре – някога център на цивилизацията на микстеките и запотеките. Днес градът е амалгама от преколониални, колониални и испански влияния – орнаментирани фасади, елегантни аркади, балкончета от ковано желязо и очарователни площадчета. Настаняване за 2 нощувки в хотел Casa Conzatti 4*, разположен в историческия център, на броени метри от Църквата Санто Доминго. Вечеря. Нощувка.
 

 
ШЕСТИ ДЕН: 24.09.2014 | Оахака – Монте Албан – Оахака
Закуска. Отпътуване към Монте Албан, включен в списъка на ЮНЕСКО – център на цивилизацията на запотеките, живописно разположен на хълм над Оахака, той е и триумф на индианската инженерна мисъл – билото на хълма е било изравнено с цел превръщане в гигантска церемониална площадка. Посещение на Гран Плаза, Футболното игрище, Обсерваторията, Двореца и др. архитектурни комплекси. Продължаваме към Сан Бартоло Кайотепе (на 12 км. от Оахака), за да обядваме тако. Продължаваме към Окотлан, за да се запознаем с мексиканско семейство, занимаващо се от поколения с грънчарство, емблематично за региона. Свободно време за разходка из колониалните улички и живописни пазарчета. Връщане в Оахака. Посещение на църквата Санто Доминго. Вечеря с фолклорна програма в битовия ресторант Casa de Cantera. Нощувка.
 
СЕДМИ ДЕН: 25.09.2014 | Оахака – Виляермоса -Ла Вента – Паленке
Закуска. Трансфер до летището. Полет Оахака-Вилаермоса. Посещение на Национален парк "Ла Вента", известен с 20-тонните каменни глави, наследство от най-древната култура в Латинска Америка – цивилизацията на олмеките, наричани още култура мадре, поради влиянието им върху останалите доколумбови цивилизации. Обяд в битов ресторант. Продължаваме към Паленке. Настаняване в хотел Mision Palenque 4*. Вечеря. Нощувка.
 

 
ОСМИ ДЕН: 26.09.2014 | Паленке – Кампече – Уксмал
Закуска. Посещение на Археологическия Комплекс Паленке, включен в списъка на ЮНЕСКО. Руините от този най-добре съхранен археологически комплекс от империята на маите, достигнал до наши дни, се считат за най-значимата досега находка в Мексико. Паленке процъфтявал между 6-ти и 8-ми век, като бил най-могъщият град-държава с влияние по цялото течение на река Усумасинта. Комплексът, разположен всред тропическа джунгла и огласян от крясъците на тукани и маймуни, е разпрострян на площ от 15 кв.км. и обхваща повече от 500 сгради, от които са разкрити за посещение само няколко. Ние ще посетим "Храма на Йероглифите" с Гробницата на цар Пакал, "Храма на Слънцето" и "Двореца", с неговата плетеница от коридори и стаи. Обяд. Отпътуване към Уксмал. Според легендите на маите – строен от магьосник-джудже, Уксмал достига своя разцвет 8-10 век. Въпреки че името му е мистерия, красотата му не е, и той е включен в списъка на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел Hacienda Uxmal 4* – разположен на броени метри от археологическия комплекс, всред тропически парк, хасиендата е посрещала гости като Кралица Елизабет и Жаклин Кенеди. Вечеря. Нощувка.
 

 
ДЕВЕТИ ДЕН: 27.09.2014 | Уксмал – Чичен Итца
Закуска. Посещение на Церемониалния център Уксмал. Някога най-голямо селище на полуостров Юкатан със своите 30000 жители, сега е известен най-вече с изключително добре реставрираните строителни шедьоври на маите – дворци, богато украсени със скулптурата на Бога на Дъжда Чаак, колони и балюстради. Посещаваме "Къщата на Магьосника", "Метоха" и "Къщата с Костенурките". Обяд в ресторант Los Almendros Mérida. Настаняване в хотел Hacienda Chichen 4* – бутиковата хасиенда е разположена директно до археологическия комплекс. Вечеря. Нощувка.
 
ДЕСЕТИ ДЕН: 28.09.2014 | Чичен Итца – Канкун
Закуска. Посещение на Археологическия Комплекс Чичен Итца /ЮНЕСКО – Едно от Новите 7 чудеса на света/. Храмовият Комплекс Чичен Ица е най-добре реставрираният Храмов комплекс на Юкатанските маи. Сред най-внушителните постройки, съхранени от времето на маите, е 15-вековната "Пирамидата на Кукулкан", чиито стряскащи височина и перфектна геометрична форма доминират над целия комплекс. Веднъж годишно, срещайки се върху корпуса й, лъчите на следобедното слънце образуват сянката на Перната Змия, която се изкачва по стълбите на храма. Посещаваме и Футболното игрище – най-голямото в Мезоамерика. Капитанът на този отбор, който пръв вкара гол, е бил ритуално обезглавяван и му било гарантирано място в Небесния свят. Посещаваме и Свещения кладенец, който дава името на града. Обяд. Отпътуване към Тулум- единственият укрепен град на маите и единствения, строен на брега на морето. Когато испанците пристигнали през 1519-та, го сравнили по големина със Севиля. Посещение на Двореца Пирамида. Пристигане в Канкун вечерта и настаняване в хотел Barcelo Tucancun Beach 4* за 2 нощувки на база All-Inclusive. Вечеря. Нощувка.
 
 
ЕДИНАДЕСЕТИ ДЕН: 29.09.2014 | Канкун
Закуска. Обяд. Свободно време за плаж и почивка. Вечеря. Нощувка.
 
ДВАНАДЕСЕТИ ДЕН: 30.09.2014 | Канкун – полет
Закуска. Свободно време за разходка и плаж в Канкун. Вътрешен полет Канкун-Мексико Сити. Следващ нощен полет Мексико Сити-Амстердам.
 

 
ТРИНАДЕСЕТИ ДЕН: 01.10.2014 | полет
Каца в Амстердам. Полет Амстердам – София.
 
Вижте цялата оферта ТУК
 
Организира: Александър Тур
 
 

Специални издания