Душ-кабината

текст Елена Гюмишева и Анна Радева, интериорни дизайнери www.artcourt.net

При създаването на проект за баня се обособяват различни зони. Една от тях е душ- зоната. Важно е човек да се чувства комфортно там, за да може да се наслади максимално на почивката и да се почувства освежен.

Затворена душ-кабина

В съвременния дизайн съществуват различни решения за обособяването на тази зона. Едно от тях е поставянето на затворена душ-кабина. На пазара има много разновидности. Този вид кабина обикновено се предлага с много екстри: масажни, комбинирани с функция парна баня или с хромотерапия, с вградени говорители и плеъри и др. Конструкцията на всички е почти идентична – поддушово корито, душ- параван, система за разпръскване на вода и различни видове декоративно осветление.

Най-важната  част на душ-кабината е поддушовото корито. То не трябва да пропуска вода под или около себе си, тъй като това е предпоставка за образуването на мухъл. Обикновено е от фаянс или санитарна пластмаса. Много е важно да се монтира правилно. Затова е препоръчително първо да се подготви мястото за монтаж – то трябва да бъде нивелирано прецизно. Тази процедура се прави, защото в някои душ-кабини по инструкция се препоръчва лек наклон към сифона на коритото, за да може водата да изтече по-лесно. Затова трябва да се прочете техническата схема – дали  наклонът за оттичане на водата е "фабричен", или се постига с реглаж на крачетата на душ- коритото. Връзката на изхода на сифона на коритото и входът на канализацията при различните видове има различни изисквания. При монтажа му, ако се появят кривини, значи стените не са прави и се налага коритото да се силиконизира, което не е препоръчително, тъй като времето му на живот е малко и трябва често да се подменя – на 2-3 години.

В зависимост от ценовия диапазон има бокс кабини с различни екстри, като подов финиш с противохлъзгащи свойства или системи за затопляне на седалката и бърза кондензация, също така и с вградени масажни панели. Ако изберете кабина с масажни функции, трябва да сте сигурни за колко бара налягане на подаваната вода е подходящ уредът, защото иначе няма да работят всички дюзи. Също така се предлагат с различни решетки, скриващи сифона – дървени или имитации на камък и дърво, като тези от естествена дървесина се нуждаят от регулярна поддръжка – омасляване минимум на 6 -9 месеца. Има корита с различна височина, в зависимост от завършеността на подовата настилка и височината на помещението, има възможност за вграждане на душ-коритото или за полувграждане.

Механичното тяло за предпазване от вода е конструирано от температурно закалено стъкло, което е обработено да се разпада на малки парчета при счупване или вратите могат да бъдат от акрилни плоскости. Повечето модели са с непрозрачен покрив, в който са скрити и изолирани всичките токови захранвания на дадената душ-кабина. Параваните могат да са с различни форми – ъгловите са овални, квадратни или продълговати. Стандартните им размери са 80х80, 90х90, 120х80 и др. На пазара вече се предлагат и централни душ-кабини или такива, които имат контакт само с една стена. Трябва да се има предвид, че когато има парна баня, вратите не трябва да са с плъзгане, защото то позволява излизане на пара извън кабината и намалява в пъти ефективността на продукта. Богато разнообразие се наблюдава и при завършека на стените на душ- кабината – прозрачни, матирани, с лакобел, с различни декорации и фигури и др.

За цялостния облик и функционалност на душ-кабината важна роля играе и системата за разпръскване на вода. Използват се различни финиши  по видимите части на  ВиК системата – инокс (гланц или мат), месинг, позлата, различни видове прахови и елетрохимични оцветявания на металните сплави и др. Предимно се използват батерии за вграждане или душ-панели с масажни дюзи.

Отворена душ-кабина

Друго решение за затваряне на мократа зона е с отворена душ-кабина. Разликата между двата варианта е в тавана и мястото на арматурата. Тя дава усещане за повече простор и свобода на движенията. В този случай не е необходимо да се ползва душ-корито. То може да бъде заменено с изграждане на праг, полагане на поддушов профил или стъклото да бъде монтирано директно върху плочките. В последния вариант стените на паравана могат да бъдат положени на разстояние от пода чрез дистанционери или да бъдат до пода. Препоръчително обаче е  да бъде сложен линеен сифон между мократа и сухата зона. Вратите отново могат да бъдат с приплъзване или отваряеми. В търсене на пълен минимализъм може да бъде поставен само параван в едната част като ограничител на директната струя. При отворените душ-кабини също има възможност за добавяне на различни видове екстри – масажи, хромотерапии, парна баня и сауна, като избраните системи се вграждат в стените под облицовъчните материали или остават за външен монтаж според избрания стил–класически или модерен.

 Височината на душ-паравана зависи от използваната арматура, като стандартна височина е прието да е 190 см горен ръб.

Полезен съвет: При закупуването на душ-кабина, винаги изисквайте техническата схема и се консултирайте с оторизирано лице, което да потвърди, че би могла да бъде монтирана във вашата баня. При направата на душ-кабина по поръчка винаги изисквайте оторизирано лице да дойде да вземе точни размери от обекта, за да сте сигурни, че всичко ще е наред. Преди монтажа уверете се къде минава водопроводът, вграден в стените, за да не се продупчи тръбната разводка и да си причините теч.

Целият материал в брой септември/2013

 

Специални издания