Цвят и светлина

Калина Константинова, интериор Martin Brudnizki, снимки студио Martin Brudnizki

Един лондонски интериор – музей, продукт на симбиозата между двама дизайнери, в който всеки предмет е и експонат с история
 

Историята на този дом започва, когато дизайнерката на текстил и килими Кристин ван дер Хърд решава да се завърне в родния Лондон след дълги години, прекарани в Ню Йорк. Няколко месеца й били необходими, за да попадне на сграда на два етажа, идеална за дом и офис. Предлага на близкия си приятел – интериорния дизайнер Мартин Брудницки, да се заеме с преустройството. Вкусовете им напълно съвпадат, което улеснява работата. Една от отправни точки в проекта била любовта на Кристин към готвенето и посрещането на гости. Желанието й било за голяма кухня с визуална връзка към останалите помещения. Така се е наложило премахване на стени и прегради на първото ниво с цел да се освободи общо пространство, в което да се обособят холът, трапезарията и кухнята. На втория етаж са спалнята и офисът.

Жилището е изключително светло и според двамата дизайнери светлината е може би най-важният елемент в интериора. Тя влияе на настроението и оформя пространството.

Навсякъде в дома е обърнато особено внимание на местата за подреждане. За Кристин, която е голям любител на изкуството и колекционер, било трудно да замени лофта си от 400 кв. м в Ню Йорк с новото си сравнително по-малко лондонско жилище (150 кв. м). Наложило се да се раздели с много мебели и предмети. Запазила е най-ценните и важни за нея вещи. Всички те са прецизно каталогирани, като им е отредено точно определено място в интериора на къщата. Изградени са ниши, поръчани са специални шкафове и рафтове. Всичко било толкова добре планирано, че когато целият багаж от Ню Йорк пристигнал, се наложили само няколко незначителни промени. Подредбата на картините и керамичните съдове създава усещане за музейна експозиция.

Целият текст в бр. 10/2010

 

Специални издания