Бунгало на брега на Атлантика

интериор Saaranha&Vasconcelos, текст Мария Спасов  

Компорта е селце в Югозападна Португалия. С 1300 жители, чакълени улички и липса на големи хотели то не се среща в туристическите каталози. За красотата на залезите там, за медитативната тишина и чистотата на плажната ивица се говори от уста на уста. Така мълвата достига до днешните собственици на бунгалото. Очаровани от спокойствието и безкрайната синева на океана, те купуват парцел, на който решават да построят ваканционно бунгало. Архитектурата и интериорния дизайн поверяват на студио Saaranha & Vasconcelos.

Архитектите проектират пространството на брега отвъд идеята за бунгало на плажа. Основен стремеж е създаване на интериор от висок клас, който приканва към релаксация и съчетава морски елементи извън типичните за масовата култура. Място с непреходен дизайн, който носи наслада за сетивата не само през лятото. В бунгалото се влиза покрай басейна. След като премине входната врата, погледът попада в общото пространство и спира на овърсайз лампата над масата за хранене, която наподобява рибарски мрежи.

Миксирането на материали – предимно дърво, слама, лен и памук – внася лекота и усещане за органичност. Светли тонове и дозирани акценти във вибриращи цветове освежават. Естетиката се допълва от произведения на изкуството, събирани през годините. С изненада откриваш, че на брега на Атлантика се наслаждаваш повече на дизайна, отколкото на плясъка на вълните. Поне за броени мигове…

 
 
 
 
Целия материал четете в брой юли 2016 г. на сп. Наш дом.
 
 

Специални издания