Black Peak

Шик, хармония и оптимизъм в интериор за хотелски апартамент в София

 

интериорен дизайн Иван Александров, продуктов дизайн Надежда Димитрова, проект и изпълнение Dada Project Studio, снимки BulFoto Agency, текст Иван Александров

 

Хотелски апартамент на площ 135 квадрата в Студентски град в София – специфичното при този обект е възможността да проектираме цялостен архитектурен тунинг на разпределението, при който спалните не са ситуирани банално в „тих нощен тракт“, а са свързани от ходова линия – коридорна „картинна галерия“, която прелива в дневната.

Остъкляването обединява всички помещения, включително и баните. Същото се отнася и до терасата с изумителен изглед към Черни връх. Така постигнахме разпределение на площите, което е в контекста на концепцията да бъде създаден интериор, в който главният герой е пространството – обширно, с много артистична визия, наситено с форми с индивидуален дизайн, запомнящо се със специфичната си естетика.

Стилистично и цветово се усеща вдъхновението от тенденцията ар деко. Но това не е сполучлива реплика, а устойчива творба, която има егоистична самостоятелност. Индивидуалният дизайн отличава всички проекти на Dada Project Studio, но в този интериор те не са изведени като акценти. Амбицията е погледът да е любопитен и да открива естетично удоволствие, „лутайки се“ от пода към стените и тавана с усещане за хармонична цялост.

Разбира се, професионално аналитичният поглед ще отличи „прикритата“ с принт кухня, специалната композиция с часовника, както и вписаната камина и ритмично подредените до нея рафтове в дневната, а също и сайдборда в master bedroom-а. Всички те имат своето индивидуално формообразуване, но са в общо композиционно съжителство. Има и единични мебели – масата за хранене, салонна маса, мебели „комплименти“ – масички около легла и между кресла, пуфове, които не се открояват концептуално, но са друг поглед при проектирането, тъй като са продуктов дизайн и могат да се изпълняват в серийно производство. MDF с различни покрития, метални тръби и листова ламарина, стъкла – безцветни и в цвят, огледала и натурален текстил – това са материалите, от които са изпълнени изброените по-горе елементи от обзавеждането. Те са авторски дизайн на екипа на Dada Project Studio и са изработени в „работилници“ на постоянни партньори и съдружници.

Следват други елементи от обзавеждането, доставка от италиански фабрики. Това са специално подбрани брандове, чиито мостри и каталози присъстват вече 10 години в Interior Dada Showroom. В един интериор всеки сет трябва да е на  правилното място и да изпълнява своето предназначение в „локалната атмосфера“. Така се създава желаният комфорт. Постигнат ли е високият стандарт на комфорта, не можем да говорим за „най-добрите функционални решения“ – един проект не е конвертируем, ако има компромисни функционални решения. А компонентът, който осмисля комплексното качество и общата атмосфера на Black Peak, е усещането за шик, хармония и оптимизъм.

 

 

 

 

 

 

Специални издания