Апартамент на сама жена

В този апартамент в центъра на София живее очарователна и вече известна млада жена, която обича да пътува и да учи специалности, “които са напълно излишни”. Тя е Биляна Георгиева ­ журналист в няколко лайфстайл списания и водещ на предаването “Джамборе” по Дарик радио. Интериорът на дома є не е само нейно дело. Баща є Атанас Георгиев, макар че се занимава с бизнес и финанси,  има усет и идеи за интериор, на които могат да завидят юи професионалните дизайнери. Той прави преустройството още докато семейството живее заедно. Жилището на площ от 130 м2 е с типичната планова схема на старите софийски апартаменти ­ с тъмен вестибюл (използван като трапезария) в средата. При ремонта стената между него и кухнята е съборена, а всички врати в дома са или премахнати изцяло, или заменени със стъклени, за да се вкара светлината в доста тъмния преди апартамент.

Поглед от дневната към антрето и трапезарията. Подът е с дюшеме от тиково дърво, видимите тухли на стените и гредите на тавана създават уют. Тухлена колона разделя двата отвора ­ бивши врати, през които се влиза в дневната.

От стълбището се влиза в много малко, почти символично антре без врата, което води към трапезарията, разположена в центъра на дома. До нея е кухнята, доста голяма и отворена към общото пространство. Към дневната водят два отвора, останали след премахването на вратите, а двете спални и банята със стъклените си врати осветяват бившия тъмен коридор, който сега е част от дневната зона. Цветовете на обзавеждането са топли, с много дърво и открити тухлени стени.
“В момента, в който останах сама, започнах да променям малки и не толкова забележими неща ­ разказва Биляна, ­ но когато баща ми влезе тук,  каза, че не можел да познае апартамента. Бил станал “по-женски”. Смених щорите, защото през тях поне влиза някакво слънце… Реших да сложа пердета, за да стане по-уютно, както и да нахвърлям много големи шарени възглавници по земята. Веднага смених плаката на Kill Bill със снимка на любимата ми манекенка Таня Илиева. Тази снимка е много важна за мен, защото на нея е Таня Илиева, правена е от най-добрия фотограф ­ Васко Германов, който е и мой много близък приятел, и ми е подарък от баща ми. И според мен най-важната промяна за самия апартамент е, че останах сама жена, което директно променя чувството, когато влезеш в него.”

Специални издания