Плътност и лекота

Къща в Банкя с изненадващо архитектурно решение

Проект: арх. Пенка Станчева, ПИ ЕС архитекти, www.ps-architects.com

 

Как една двуетажна къща на обща площ от 400 кв.м. в парцел от 930 кв.м. да изглежда компактна? Как тя да не отнема цялото пространство в двора и да остави място на дърветата?

 

Задачата е трудна. От архитектите се очаква да разположат на две нива шест пълноценни жилищни пространства и множество второстепенни. На първия трябва да се организират общото пространство на дневна, столова и кухня с връзка към покритата тераса, кабинет, просторно антре с дрешник и тоалетна, техническо помещение, гараж за две коли. На второ ниво допълнително се изисква да има още три спални (една от които със собствен дрешник и баня, тип домашен СПА център), втора баня, втори кабинет, перално, допълнителен дрешник. Архитектурното решение успява да създаде илюзията за компактна къща благодарение на два похвата – приплъзването на втория етаж спрямо първия и създаването на почти триметрова конзола, както и обличането изцяло на втория етаж с материала на покрива. Плътността на камъка на първия етаж създава визуалната стабилна стъпка на сградата. Каменният обем е пробит двустранно и именно там се намира основният вход. Със специално внимание е разработен преходът „вътре-вън“, който е с голямо значение за разгръщането и въздействието на интериорния дизайн.  Обемите вън и вътре се четат с една и съща разработка – каменната облицовка на сградата преминава и през интериора.

 

Тази къща в Банкя определено ни изненадва с архитектурното си решение, притежаващо известна динамика. Но нейният интериор е сдържан и сякаш успокоява смелата енергия, за да създаде неутрално и релаксиращо пространство за обитателите. Водеща е концепцията за изразена връзка на интериора с визията и стила на фасадата. Използвани са аналогични материали, но по-рафинирани – отново камък, но с друга обработка, отново присъстват дървото и металът, цветовете са в гамата на бежово и сиво в съчетание с орех и дъб.

 

В пространството на дневната едно от трудните решения е за мястото и визията на камината. Въпреки опитите на проектантите да превърнат огнището в център на помещението, обединявайки дневната и столовата, тя остава да споделя една обща стена с телевизора. Решението залага на проста игра с обеми – камината сякаш е окачена на стената по аналогичен начин, по който е поставен конзолният шкаф зад дивана. Облицовката й с нищо не предизвиква вниманието и така е отлично вписана, без да е подчертана. В групата за сядане, за да бъде освободен погледът към прозорците, вместо едри дивани са предпочетени фотьойли.

 

В основното антре на сградата впечатление правят няколко интересни детайла. Конзолният шкаф сякаш е окачен на една от витрините. Каменната зидария преминава от фасадата в интериора, а вратите в нея са рамкирани с черна ламарина. Стълбата към втория етаж е максимално визуално олекотена. Влизането й в плътта на сградата е с подчертан преход от ефирност към плътност и сякаш обобщава двете начала в цялото архитектурно и интериорно решение – солидно и масивно и в същото време  – изчистено и леко.

 

Спалните на втория етаж продължават тематиката на интериора с малко разработки основно в плоскости, които си сменят материалите. Вратите са тапетни, обърнати в равнината на стената на коридора, което допълнително изчиства визията. Банята е изцяло с камък на стените и имитация на дърво в пода. С парна баня, душ кабина, вана с хидромасаж, тя е истинско домашно СПА.

 

Различните помещения, свързани през материалите и минималистичната естетика, носят едно общо приятно настроение на спокойствие, в което се живее лесно.

 

 

Специални издания