Шедьовър на арх. Никола Лазаров – част от историческите маршрути в София

 Текст и снимки: Калин Йорданов и Вирджиния Крефт

 

Добър пример за реставрирана столетна сграда, която съживява очарователния дух на стара София, е и „Приемната“ на Столична община в старинното триетажно здание с мансардна пристройка на ъгъла на столичните улици „Париж” и „Московска”. Фасадата впечатлява с богатата си пластична украса и еклектичния си стил, смесица от необарок, неоренесанс и сецесион. Ъгловото местоположение на сградата е подчертано от два масивни балкона, пояси от лаврови листа минават по главния корниз, входът е оформен с елегантна маркиза, а зад изящната ограда от ковано желязо се открива просторен заден двор с красива градинска тераса с декоративни вази по каменните парапети. Масивната ъглова конструкция е увенчана с лицев фронтон, в чийто богато орнаментиран тимпан е изписана годината на създаването на зданието – 1921.

 

Сградата е проектирана от големия български талант и възпитаник на френската архитектурна школа Никола Лазаров и е сред безспорните му шедьоври. Тя е построена като фамилен дом и приемна на известния сливенски индустриалец Киро Стефанов, син на един от големите български фабриканти след Освобождението – Георги Стефанов, и брат на Стефан Стефанов, таен съветник на цар Борис III и министър на финансите в правителството на Никола Мушанов (1931-1934 г.), имал нелеката задача да преведе страната през водовъртежите на Голямата депресия. Семейството било собственик на успешното сливенско предприятие за платове „Георги Стефанов и Синове“ (обявено за официален доставчик на царския дворец ), както и на един от най-елитните столични хотели – „Сплендит“, намирал се някога срещу Централна баня.

 

След края на Втората световна война, през 1947 г. фамилната къща на Стефанов е национализирана и до 1959 г. се ползва като административно здание на финансовия отдел на ЦК на БКП, а по-късно е използвана от Софийски народен съвет. През 1978 г. е обявена за паметник на културата от местно значение с архитектурна и художествена стойност и е записана в регистъра на общинското предприятие „Стара София”. През 2011-2012 г. Столичната община финансира реставрацията на фасадата и оригиналния интериор на зданието, който е не по-малко впечатляващ от външния й вид: преддверие с полиран гранит, стенописи и таван с гипсови орнаменти, декорация от гипсова щукатура и резба (различни във всяко помещение), мраморни камини и кристални огледала, и не на последно място оригиналния резбован дървен таван и полилей в личния кабинет на някогашния собственик – Киро Стефанов. Днес тя е включена в историческите маршрути на столицата.

 

 

 

Специални издания