Флуидна елегантност

 

Светъл функционален офис с преливащи зони, топли дървесни нюанси и аморфни форми

 

Проект: студио En-Tre

Снимки: Studio Blenda

 

Този представителен офис на компания в сферата на финансовите услуги се намира на централен столичен булевард. Тук потокът от хора е голям и фасадният фронт на сградата има активно присъствие в градския силует. За съжаление, във времето различните функции на партерното ниво са изменили до неузнаваемост оригиналната визия на сградата, която е класически пример за софийската архитектура от втората четвърт на миналия век.

 

Задачата на екипа е да трансформира отдавна нефункциониращ кафе-ресторант в офис. Това включва не само преустройство на вътрешното пространство, а също така обновяване на фасадата в частта на офиса на партерно ниво, както и целия вътрешен двор, който е истинско богатство в сърцето на града.

 

Проектът е предизвикателство предвид цялостното преконфигуриране на етажа и адаптиране на новите функции към съществуващите конструкция и инсталации. Налага се обследване на конструктивни елементи, разрушаване и изграждане на преградни стени, прецизиране на отвори. Подновени са всички инсталации, интегрирани са съвременни решения за постигане на комфорт, удобства и пълноценна работна среда във висок клас офисно пространство.

 

На площ от около 150 кв .м са разположени четири самостоятелни кабинета, заседателна зала и обслужващи площи. Свързващите общи пространства преливат едни в други, дефинирани от акцентни елементи и материали.

 

Съществуващата планировка не е предвидена за офис пространства, съответно естествената светлина е недостатъчна. За да бъде осигурена максимално светлина и работен комфорт в интериора, вътрешните обеми са разширени посредством стъклени прегради, светли гладки повърхности, дефиниране на пространствата чрез мебелни групи-стени, светлинни и огледални ефекти.

 

Дизайнът е съобразен с желанието на инвеститорите за висок клас офисно пространство с изтънчен стил, притегателен за потенциални клиенти, но и функционален за работещите. Умишлено е избегната корпоративната строгост и студенина, заложено е на топли дървесни нюанси и аморфни форми, които са силен акцент. Стилният минималистичен дизайн предразполага интегрирането на акцентни форми и материали.

 

Категоричните тъмни линии и рамки във фасадата и интериора обобщават отворите, насочват посетителя и вдъхват усещане за яснота, точност и стабилност.

 

Контрапункт на изцяло ортогоналната схема на зониране се явява рецепцията, важна точка във всеки офис, подчертана чрез лека, екстравагантна аморфна форма на мебелта, разработена изцяло по проект на студио En-Tre.

 

Всички материали, използвани в проекта, са с високо качество, старателно подбрани, за да отговарят на дизайна и функцията на обекта. Акценти са леко опушеният тониран дъб при мебелите и паркета, широкоформатните гранитогресни плочи с активен рисунък. Важна роля в цялостния облик са стилните осветителни тела с категорична форма.

 

Повечето инсталации са скрити в мебелите, така че да не нарушават възприемането на пространствата, както и да не отнемат от светлата височина.

 

Във вътрешната част на офиса се открива нова перспектива към задния двор. Тук е запазена логиката на пространственото планиране, обемите преливат един в друг и водят към зеленината и спокойствието в двора.

 

 

 

 

Специални издания