Уют по британски

Реновирана сграда от 30-те години на XX век съчетава различни културни традиции

 

Проект: Ателие M+

Снимки: студио Бленда

Наш дом

 

Сградата, построена през 1936 година, се намира в централната част на Люксембург, на една от най-емблематичните  улици в града. Проектът е реновация на къщата, изграждане на нова конструкция на покрива с капандури, оптимизиране на вътрешното пространство и подмяна на основни елементи като дограми с вградени щори и всички инсталации, но фасадата остава непроменена.

Къщата е на 273 квадрата, като чрез новоизградените покривни капандури и оптимизиране на разпределението са обособени три нови спални и една нова баня в подпокривното пространство. Останалите нива са реновирани, като на приземното ниво е оформена голяма кухня с дневна и трапезарна част.

Създаден е нов подход към задния двор с модерно метално стълбище директно от дневната.

Обитателите са младо разрастващо се семейство с британски и люксембургски корени. Концепцията за интериорния дизайн е основана на комбинацията от характера на самата къща, желанието на клиентите да пренесат и двете културни традиции в дома си, както и на съвременните елементи, които да са в хармония, а не в контраст със стилово наситената с история обстановка.

Специално внимание е обърнато на интериорните елементи, които са запазени и реставрирани, като съществуващото стълбище и повечето дървени настилки. Тези елементи са надградени с нови корпусни мебели с модерен релеф в бяло, произведени в България. Стените и подвижните мебели са в бели и пастелни тонове. Акцент в интериора е кухнята с нейния кралско син цвят и матирани златни дръжки. Матираните златни детайли са повтаряем акцент в цялата къща, включително в интериорните врати. Стилните декоративни елементи също допринасят значително за общия дух и британския уют на къщата. Голяма част от тях, както и част от подвижните мебели, са купени от Англия.

 

Специални издания