Спокойствие и лекота

Интериор на АГ кабинет, който напомня уюта и сигурността на дома

Интериорен дизайн, снимки и текст: Another studio

 

В основата на проекта е млада лекарска двойка, която отваря собствен АГ кабинет. Пространството, определено за тази цел, се намира на партера на жилищна сграда в близост до зелен парк в столичен квартал.

 

От самото начало проектът се фокусира върху създаването на отворени и светли пространства, които в същото време да бъдат достатъчно уединени за нуждите на лекарите и комфорта на техните пациенти. Търсената среда по никакъв начин не напомня болнична обстановка, а се асоциира с уюта и сигурността на дома. Повечето лекарски кабинети носят усещане за строгост, стерилност, напрегнато очакване у пациентите, някои са с неприветливи, дори леко страховити пространства. В противовес на тази атмосфера, тук впечатлението е за спокойствие и защитена среда, която в същото време е приятно и вдъхновяващо място за работа.

 

В процеса на проектиране кабинетът е разделен условно на няколко зони: фоайе/приемна, отделена със стъклена преграда и завеса, основен кабинет с място за прегледи и съблекалня, отново обособени със завеси, втори кабинет отново зад стъклена преграда и завеса и пространство за почивка на самите лекари, което може да се сепарира с плъзгаща врата. Единствените изцяло затворени със стени зони са двете тоалетни – за лекари и пациенти. Кабинетът може да променя своя облик с помощта на  разположението на завесите и отваряемостта на стъклените прегради. Сценариите за това са много в зависимост от нуждите и въображението на ползвателите – от няколко напълно затворени и отделени пространства, до един отворен, обединен обем.

 

Подборът на материалите и цветовата гама е в унисон с усещането за нежност, светлина и лекота на пространствата, търсени в проекта и подхождащи на нуждите на АГ кабинет. Подът е от светлосиви мозаечни плочи, с отделни златисти акценти при фугите. Зоната за отдих е с дъбов паркет и е единственото по-тъмно място, което дава усещане за почивка и уединение след работния ден. Цветовете на завесите са светлозелени, бледорозови и светлосиви. Те са полифункционални елементи на интериора – разделят и променят пространствата, играят ролята на цветни акценти, носят усещане за лекота и движение.

Специални издания