Перфектен кадър

Канадското студио за архитектурна фотография Doublespace спечели вота на журито и публиката от Architizer A+ Awards

 

Проект MacKay-Lyons Sweetapple, снимки Doublespace

Калина Константинова

 

Предизвикателство пред архитектурните фотографи е да запечатат в няколко кадъра комплексната същност на сградите и да пресъздадат посланието на архитектите. Те трябва да намерят най-подходящия ъгъл, най-оптималната светлина, най-интригуващата или пък неутрална обстановка, така че обектът да бъде представен по реалистичен или артистичен начин.

 

Добрите архитектурни фотографи не са много, тъй като задачата никак не е лесна.
Doublespace е канадско фотографско студио, което вече от няколко години е референция в областта. Създадено е от Аманда и Юнес, чиито творчески потенциал е комбинация от напълно различното им образование и професионален опит. Аманда е завършила архитектура и е работила като архитект пет години. Юнес по образование е биолог, който превръща страстта си към снимането на пейзажи в професия. Работата на двамата фотографи е помогнала на много архитекти да покажат проектите си в най-добрата светлина и да печелят награди от редица форуми. Защото архитектурната фотография има силата да превърне всеки кадър в обект на желание, както и да играе с чувствата и емоциите.

 

През 2019 Doublespace печели наградата на канадските архитекти за най-добро фотографско студио. През 2020 г. получават още два приза – на журито и на публиката, във форума Architizer A+ Awards за репортажа си за проекта Horizon на архитектурно студио MacKayLyons Sweetapple.

 

Horizon е комплекс от сглобяеми къщи, построен на височина 2700 метра в най-големия ски курорт в Северна Америка – Powder Mountain (щат Юта). Той включва 30 къщи на площ от 300 до 900 кв.м. Част е от мащабния инвестиционен план на Summit Series – американската организация, домакин на конференции и събития за млади предприемачи, артисти и активисти, които купуват голям терен в Powder Mountain, за да изградят своя собствена база.
Комплексът от сгради, проектиран от MacKay-Lyons Sweetapple, е изключително семпъл, в търсен контраст с доминиращите луксозни имоти в региона.

 

Фотографиите на студио Doublespace пренасят в снежните планини на щата Юта и показват красотата на пейзажите, както и изградената връзка между сградите и природата.

 

 

Специални издания