На пристанището

Ваканционна къща в Палма де Майорка  комбинира скандинавска и средиземноморска естетика

 

 

Калина Константинова, проект PMA Studio, снимки Пернила Даниелсон

 

 

Проектът се състои в цялостно обновяване на традиционна къща, разположена на много тесен парцел в квартал Портиксол в Палма де Майорка, в непосредствена близост до пристанището на града. Тя е едноетажна, но с възможност за използване на част от покривното пространство. В двата й края са разположени вътрешни дворове, които разпределят по оптимален начин естествената светлина в интериора. Простира се на 94 кв.м, но архитектурният план, който е изключително разчупен и много практичен, позволява на пространството да изглежда сякаш още по-голямо.

Обособени са голямо входно пространство, голяма дневна зона, две спални, две бани, килер, а на покрива- малка външна кухня, място за почивка и перално помещение.

Във вътрешното обзавеждане са комбинирани два стила. Керамичните плочки, варовиковата настилка, откритите дървени греди, столовете от слама и естествени материали отговорят на традиционната испанска естетика, докато черната дограма и останалите дизайнерски мебели и осветителни тела са избрани да свързват къщата със скандинавските корени на новите собственици.

 

 

 

 

 

Специални издания