Модерна класика

Стил и елегантност в дом в подножието на Витоша

 

Проект арх. Юлиян Пиперов

Снимки Александра Долева

Наш дом

 

Модерно интерпретирана класика, стил и елегантност с акценти благородни материали и изкуство откриваме в това жилище в подножието на Витоша.

Апартаментът е разположен на 140 квадрата, разпределени между две спални, две бани, дневна зона, пред която има тераса с прекрасна гледка.

Заданието от собствениците – млада семейна двойка – е за функционален и комфортен дом с дискретно класическо усещане.

Концепцията на интериорния дизайн е в духа на последните световни тенденции, които отдавна се отдалечиха от минимализма, но изчистените линии продължават да бъдат актуални и са в основата на модерното излъчване. Създадена е еклектика – съчетание на стилове с лек, модерен класически привкус, без буквално повтаряне на класически детайли. Интерпретацията на класическата визия е с панелирани врати, повишени подсветнати тавани, благородни естествени материали, златни елементи.

Гамата е тъмен опушен дъб и светли кремави тоналности – беж и перла, с черно за контраст.

Още от прага посреща силно дизайнерско решение – впечатляващо осветително тяло по проект на арх. Пиперов, акцент в бялото антре, и стена, изцяло облицована с огледало. Дискретен елегантен елемент във входното пространство са месинговите лайсни, вложени в настилката –  фин блясък, който се асоциира с класическата визия. Този детайл се отразява в огледалото, а контурът му се повтаря в окачения таван и така играта с отражения свързва тавана и пода в завършен правоъгълник, като се създава илюзия за повече дълбочина и пространство.

Дневната и коридорът преливат, но все пак са разделени с плъзгаща врата в джоб, която с плавно прибиране изцяло се скрива в стената. „Чисто психологически, когато обитаваш едно помещение ти се иска да имаш врата. Тези плъзгащи врати от матирано стъкло дават усещане за цялост и завършеност“, казва арх. Пиперов.

От майсторски изграденото входно пространство пристъпваме в дневната – тук погледът е привлечен от централно разположена колона, която е превърната в ефектен акцент с двустранна подсветната облицовка от оникс. Сърцето на хола е камината на биоетанол, облицована със специално подбрани фаши мрамора калаката от Италия, за да се постигне огледален ефект на шарката.

С важна роля за цялостната визия е периферното диодно осветление, с което таванът се „отделя“ от стените и се получава приятно  амбиантно осветление в допълнение към общото. Ключовите идеи в дизайна са повторени в различните зони – със същата система са осветени камината и баните.

Обзавеждането е еклектично – избрани са универсални, непретенциозни мебели с отличен дизайн, които придават класа на интериора. Всички шкафове и гардероби са вградени, а домакинската техника и климатиците са скрити – така е създадена изчистена, непрекъсната визия с усещане за подреденост и завършеност.

 

Мебели и аксесоари студио Kare

Мазилки Oikos 

 

 

Специални издания