Къща 007

Съвременна, функционална и елегантна, тя се вписва перфектно в природата

 

Проектантски екип архитектура: арх. Катерина Николова (Николова+Партньори) –
водещ проектант; арх.Ганчо Радев (Студио Гара) , арх. Александра Димова
(En-Tre студио), арх. Рени Вълканова

Фотограф: Гергана Дерменска

Текст: арх. Катерина Николова

 

Къща 007 е съвременна еднофамилна жилищна сграда. Разположена сред природата, южно от София, тя е дом за младо семейство и отразява любовта на собствениците към качествената архитектура и модерната еклектика в интериорния дизайн. В избора на фасадни материали влияние има традиционната архитектура на Северна Европа, а общите интериорни пространства преливат едно в друго и завършват в просторни тераси. Силен вертикален акцент е въздухът над входното антре и стълбата, която свързва полусутерена с двете жилищни нива. Отличителен елемент, засилващ въздействието на светлината в интериора, е японската градина, на която се излиза от основната спалня на второ ниво. Ориентирана на изток и север – към най-красивите елементи на заобикалящата природа, къщата е с терасиран двор, оформен с габиони, и малък басейн пред покритата тераса към дневната.

 

Функционалност на архитектурното решение

Сградата е ориентирана в парцела, така че да се освети максимално от изток и да загърби хотел и паркинг от запад. Достъпът е от към тупик в северозападния край на имота. Троен гараж е оформен в полувкопано ниво на къщата. Къщата е проектирана на три нива – полусутерен и две жилищни нива. В сутерена е входът за къщата с антре с гардеробно и стълба към горните два етажа. От тук започва и основният пространствен акцент в интериора на сградата – пробив през трите нива, ограден с парапети и видим от всяко ниво, осветен от юг и запад с остъкление през трите нива.

На първия етаж е организирана дневна с кухня, трапезария, зона камина и меко сядане, както и гостна спалня с преддверие и баня. Дневната гледа към двора, като от нея се излиза на покрита тераса с външна камина и две зони за сядане. На втория етаж са разположени две спални с бани, родителската спалня с баня и дрешник.

 

Устойчивост, естетика и вписване в околната среда

Естетиката на сградата се определя от изходните данни и от стремежа за максимално добро ослънчаване и изолиране на сградата от близките хотел, паркинг и улица. Къщата е един монолитен плътен обем с плосък покрив и фасадна облицовка от кафяво-сиви керамични тухли. Постигнато е изискването на заданието за изчистени, спокойни, елегантни форми и акцент върху качествените материали – керамика, дърво при настилките, черен метал. При избора на цветове за фасадата и дворното пространство водещ е стремежът за максимално добро вписване в заобикалящата природна среда.

Къщата носи модерен дух и се различава от масовата архитектура при съвременните фасадни решения. Съобразявайки се с екологичните тенденции в съвременната архитектура, сградата е неразчленена, с окачена фасада с изолационна вата за максимална топлотехническа ефективност. Отоплението е с термо помпа. При избора на материали по фасадите също водещо е желанието за устойчивост – керамичните блокове не изискват специална поддръжка и са естествен материал, който има акумулиращи свойства.

 

Иновативност

Комбинацията между практично ораганизирани функционално жилищни пространства с лукса на въздуха през три нива дава на този дом неповторим дух и усещане. За цялостното въздействие силно допринася и изборът на материали за фасадата. Видимите керамични блокове са в нетрадиционен цвят, избран, за да впише сградата максимално качествено в средата.

За преодоляване на проблемите, свързани със земетръса в България, окачената фасада е с детайл, изработен специално за обекта – срязана наполовина в дебелина белгийска фасадна тухла, изчислено, за да не тежи при земeтръс, закрепена сухо за метална конструкция пред изолационна вата, въздух за вентилация и основна носеща конструкция. Прозирната зидария пред прозорците е изцяло съобразена с останалата като ритъм на редене, но при нея е използвано и лепило, за да се постигне правилния естетически ефект. Зоната при басейна е с изработен цялостен капак от декинг, който с плъзгане по релси покрива басейна през зимните месеци или когато няма нужда да се използва.

 

Специални издания