Къщата с купола

Свеж интериор на три нива в центъра на Мадрид

 

Калина Константинова, проект Idoia Otegui Arquitectura, снимки Imagen Subliminal

 

Къщата датира от 50-те години на миналия век и се намира в квартал Чамбери в Мадрид. Когато новите собственици я купуват тя е изоставена и в лошо състояние, но с потенциал. Обръщат се към архитектурно студио  Idoia Otegui Arquitectura с идеята да бъде реновирана и да се превърне в практичен дом за многочленно семейство.

Конструкцията на къщата е специфична. Тя е на две нива, като на второто са обособени две външни тераси. Над тях се извисява кула, висока 10 метра, която е без определена функция, а просто екстравагантна приумица, хрумнала на архитекта, който я е построил.

В очите на новото архитектурно студио този на пръв поглед безполезен обем се превръща във възможност. Взето е решение- новият дом ще се развива вертикално и обемът ще бъде оползотворен.

На първото ниво е създадено общо пространство, включващо кухня, дневна и трапезария, както и малък работен кабинет. На второто вече се намира голяма спалня и баня. Терасите са реновирани и превърнати в любимото място на семейството с външни трапезария, баня и кухня и красиви гледки към града. Създадено е и едно трето ниво, в което е обособена просторна зона за релакс или спорт, точно под купола, завършващ 10-метровата кула.

Някои от стените в интериора не са боядисани, а оставени в суров вид, с желанието да не се загубва напълно връзка с миналото на сградата. Обзавеждането е еклектично, съставено от любими мебели и предмети на собствениците. Привилегировани са пастелните тонове, които внасят свежест, както и естествените материали.

Обърнато е  голямо внимание на осветлението, което е изключително оптимално и съобразено с всяка една зона.

 

Специални издания