Къде пазаруват дизайнерите?

Антикварният пазар Paul Bert Serpette в парижкото предградие SaintOuen с неговите 350 галерии е неизчерпаем извор за вдъхновение на архитекти, дизайнери и естети повече от 70 години

 

Калина Константинова

 

Ако се чудите как френските дизайнери успяват да съчетават елементите по стилен и безкомпромисен начин, без никога да преминават границата на добрия вкус; ако искате да срещнете на живо някои от най-големите звезди на френския и световния дизайн; ако се интересувате от интериорен дизайн и история на дизайна, то пазарът Paul Bert Serpette е мястото в Париж, което трябва да посетите. Той се намира в предградието Sant-Ouen и е част от Пазара на бълхите (Le Marche aux Puces), но може би е с най-парижкото излъчване в целия град. Посещението му е отворен учебник по история, който ни повежда на пътешествие назад във времето –  пренася ни през стилове, епохи, въвлича ни във водовъртеж от спомени, реминисценции, емоции. Трудно може да се намери друго такова място, богато на истории, преплитащи се помежду си.

Пазарът е място за среща на експерти, любители, страстни търсачи на стари и по-нови съкровища… Тук идват хора от цял свят, понякога да обзаведат апартаментите си,  друг път с цел да намерят само една дръжка за врата, малка лъжичка, керамична плочка, но често си тръгват с много повече. Можете да срещнете семейства, бизнесмени, елегантни дами, кинозвезди, декоратори, естети, всеки в търсене на нещо необикновено или просто за вдъхновение.

Paul Bert Serpette е като музей на открито, разкриващ богатства от Античността до днес. Тук ще намерите класически скулптури, дизайнерски мебели, картини, археологически находки, африканско изкуство, модни аксесоари, дрехи, бижута, осветителни тела…

Това е мястото, където иконите на дизайна чакат да се превърнат в акцент в нечий интериор. Мебели на Марио Белини, Гае Ауленти, Чарлз и Рей Иймс, Джо Коломбо, Освалдо, Пиер Шарпо, Пруве, Периан надничат през алеите, готови да влязат в диалог с осветителни тела и аксесоари на Жан-Мишел Вилмот, Кристиан Дюк и Филип Старк… Ако се вдъхновявате от класиката на XVII, XVIII или XIX век, Paul Bert Serpette отново е вашето място. Позлатени или инкрустирани мебели, патинирани бронзови и мраморни скулптури, кристални полилеи, фотьойли с орнаменти, портрети, пейзажи – изборът е огромен, а историите, които съпътстват всяка една от тези ценности, дълго време ще ви вдъхновяват.

Тук можете да попаднете на каменни камини, стари паркети или керамични покрития, дърворезби, стъклописи…

Модата също е представена. Рокли, шалове, бижута, чанти, куфари от иконични колекции на едни от най-известните марки привличат стилните дами, които винаги намират идеалния акцент за гардероба си.

Пазарът е рай за естетите любители на декорацията за маса. Порцеланови сервизи, кристални чаши, сребърни прибори, специални прибори като щипки за аспержи, лъжички за абсент, вилици за морски дарове, гарафи ни пренасят на кулинарни пътешествия.

Всяка една от 350-те галерии прилича на малък музей, специализиран в дадена епоха. Особено внимание е обърнато на сценографията на пространствата, оформени като приказни картини, които дълго остават гравирани в съзнанието ни.

 

 

 

Адрес: 18, rue Paul Bert; 93400 Saint-Ouen

Специални издания