И офис, и галерия

Лек и цветен индустриален стил за експониране на офис системи

Проект арх. Юлиян Пиперов

 

Това модерно, изчистено и свежо пространство е едновременно шоурум и работещ офис, в който се проектират и представят мобилни системи за архиви и цялостно обзавеждане на офиси.

 

Шоурумът е с площ 220 м2, с остъклена витрина с лице към околовръстното шосе на София, като така динамиката на прелитащите автомобили неусетно се пренася в интериора.

 

Основното търговско помещение е разделено диагонално от масивна бетонна греда. От едната й страна има скатно покривно остъкляване, което преминава във фасадна витрина. От другата страна на гредата бетонният таван с височина 3.70 е запазен открит.

 

Клиентите – KULEVPROEKT Ltd, искат новият им шоурум да импонира на крайните клиенти и на дизайнерите, които проектират офис интериори, като същевременно илюстрира различните възможности на мобилните системи за архивиране на Mauser и на множеството фирми за офис обзавеждане, които представляват.

 

Акцент в архитектурното и интериорно решение на арх. Пиперов е усещането за лекота и простор и затова преобладаващ е белият цвят. Съзнателно е търсено впечатлението за галерийно пространство, където да бъдат експонирани отделните мебели.

 

Ядро на интериорната концепция е зоната с рецепцията: две съществуващи бетонни колони са визуално обединени в стена от индустриални палети. На този фон е разположен графитният обем на рецепцията, която също е своеобразен експонат, който се предлага на клиентите. Над нея е окачено метално скулптурно осветително тяло по индивидуален проект – Harmonica Corten Steel Lamp – част от серията Harmonica, която арх. Пиперов разработва за своите интериори.

 

Едно от предизвикателствата в проекта е превръщането на подвижната стелажна система за архив в акцент в офис пространството. Затова челните панели са апликирани с фотография на Battersea Power Station в Лондон. По този начин е съчетана цветовата гама на пода, ръждивите врати и хармониката с концепцията за индустриална визия.
Находчиво функционално решение е диагоналното деление на помещението и оформянето на граница между двете зони – представителна с огледална каменна настилка, и офис зона с мокет по протежение на покривното осветление. Акустиката е подобрена с цветните пана на Caimi , които са апликирани на стената в приемната зона и са интегрирани в осветително тяло над заседателната маса.

 

Преобладават естествените материали – бели фасадни тухли за стенна облицовка, полиран камък Нановица за подово покритие, кортен стомана с топъл ръждив цвят за скулптурната лампа над рецепцията и двете плъзгащи врати към съседните помещения, иглолистната дървесина на индустриалните палети.

 

Цветовото решение е преобладаващ бял фон, на който експонираните мебели изпъкват като цветни петна.

 

Интересна и нестандартна е комбинацията на висок клас мебели с авангардна форма и активни цветове с индустриалната визия на ръждивата стомана и дървените палети.

 

Специални издания