История със съвременно звучене

 

 

Новият дом на младо семейство с малка дъщеря и черна котка в центъра на София

 

Интериорен дизайн, снимки и текст: Another studio

 

 

Представяме ви проект за интериор за новия дом на младо семейство с малка дъщеря и черна котка. Получихме от тях пълно доверие и това направи нашата работа приятна, вдъхновяваща, а трудностите  – по-лесни за преодоляване. Обединихме се около една обща идея, която ни стимулираше и зареждаше с търпение.

Предизвикателството в началото беше, че преди разкриването на реалната ситуация – бутане на стени и сваляне на съществуващата мазилка, нямахме точна представа какво ни очаква и се надявахме, че ще успеем да реализираме проекта с първоначалния му замисъл.

Важно е да се отбележи, че собственикът се оказа с много интересна и рядка професия – прави видео игри и детето живее в него на пълни обороти. Семейството е с интереси в областта на изкуството, музиката и екстремните спортове. Част от картините по стените са на деветгодишното момиче. Вярваме, че характерите и начинът на живот на семейството са определящи за смелия и освободен от предразсъдъци начин на взимане на решения.

Апартаментът е с площ 110 кв.м. и светла височина около 3 м.  Намира се в центъра на София, в района на Музикалната академия, в средноетажна жилищна кооперация от началото на 30-те години, пострадала от бомбардировките през Втората световна война и в последствие реконструирана с подръчни материали и събрани останки от тухли от самата бомбардировка.

Заданието предвиждаше оптимално отваряне на дневното пространство и кухнята с цел навлизане на повече естествена светлина, каквато липсваше в първоначалното разпределение, типично за апартаментите от това време. Получените пространства бяха такива, че от всяка една точка от апартамента се вижда прозорец, светлина, гледка.

След обсъждане на основната идея, със собствениците бързо стигнахме до концепцията за жилище, което съчетава всички удобства на съвременния живот с намигване към историята – от една страна на самите апартамент и сграда, а от друга – на епохата от средата на миналия век. Решението да оставим голяма част от стените с неизмазани тухли, а конструкцията и таваните – на бетон, освен естетическа, имаше също така и историческа причина. Желанието ни бе да изложим на показ артефакти, части от мястото, които са станали свидетели на едни интересни и смутни времена. Таванът от видим бетон с отпечатъците на кофражните дъски, боядисаните, неизмазани тухлени стени, голямата лампа, видима още от входа, и цветовата палитра, вдъхновена от средата на миналия век, определят идентичността на този апартамент.

Интересен факт е, че голяма част от обзавеждането в апартамента е от български производители. Не сме търсили това целенасочено, но за нас беше приятно откритие.

 

 

Специални издания