Интелигентните решения за контрол на достъпа – симбиоза на механика и електроника

Интеза предлага различни надеждни варианти за сгради и помещения

 

Електромеханични брави

 

 

Една много интелигентна възможност за контрол на достъпа са електромеханичните брави на производители като ABLOY – Финландия, ISEO – Италия. Тези устройства съчетават достойнствата на механичните брави, като максимална механична издръжливост и висока защита срещу взломяване, с предимствата, които електрониката носи, а именно интелигентни функции и нови възможности за управление на достъпа с код, чип, биометрия, телефон, дистанционно и др.

Освен че подобряват качеството на живот, електромеханичните брави повишават сигурността и носят спокойствие с функцията „автоматично самозаключване“.  При затваряне на вратата, електромеханичните брави се самозаключват автоматично, без да е нужно да правите нищо допълнително, освен да затворите вратата. Така вече не се питате „Заключих ли вратата?“.

Други важни характеристики са минимална консумация на електрическа енергия, пожароустойчивост, антипаник функция и дългогодишна безпроблемна работа. Електромеханичните брави дават максимално удобство, изключителна здравина, сигурност, и отговарят на утвърдени норми и стандарти.

 

ISEO X1R– интелигентната брава за входната врата на Вашето жилище

 

 

Това е електромеханична брава, подходяща за входни блиндирани врати на жилища, заключваща се в три точки. Заключващият механизъм е с вградено цифрово управление и се задвижва от мотор. Електронно достъпът до помещението може да се осъществява посредством клавиатура с вграден четец за чип, четец за пръстов отпечатък, с Bluetooth и др.

Управлението на вратата отвътре е бързо и лесно – при натискане на зелен бутон на клавиатурата бравата се отключва, а при натискане на черен – бравата се заключва. X1R може да бъде настроена в един от 5-те си режима на работа, четири от които предлагат автоматично самозаключване в момента на затварянето на вратата. Разбира се, механичното (чрез ключ) отключване и заключване на вратата e възможно винаги.

 

SMART електронни брави и патрони

Трябва да споменем и така наречените самостоятелни електронни системи за сигурност /stand-alone systems/ на утвърдени производители като Codelocks, Sorex. Това са системи със собствено захранване, работещи без необходимост от прокарване на кабели, което позволява лесен монтаж на вече съществуваща врата.

Те се управляват по различни начини – с кодове, RFID карти, чипове, както и отдалечено чрез изпращане на съобщения от смартфон/таблет или други устройства през Bluetooth. Някои от тях работят със специални софтуерни приложения, качени на облак.

Това е един сигурен начин за контрол на достъпа, който намира много добро приложение при отдаване под наем в Airbnb/Booking.com, при хотели без рецепция, тъй като осигурява управление от разстояние и денонощна рецепция.

 

Codelocks 5500 – смарт бравата за управление на жилище от разстояние

 

 

Смарт бравата модел CL 5500 на английската компания Codelocks е самостоятелна електронна система за сигурност, която се управлява с помощта на всеки смартфон, поддържащ Bluetooth и специалното приложение К3 Connect, и не изисква Wi-Fi връзка. По този начин лесно се настройват, генерират и изпращат кодове за достъп на потребителите.

Функцията „контролиран вход“ Ви позволява да задавате потребителски кодове, валидни за определен период от време по дата и час, чиято валидност автоматично изтича след края на този период. Например, можете да генерирате код на почистващия персонал в зададени от Вас ден и час, когато персоналът трябва да има достъп, за да почиства жилището. Във всяко останало време персоналът няма да има достъп.

Чрез режима code free се осигурява свободно преминаване без необходимост от идентификация с код, карта или др. за определен от Вас период от деня или седмицата.

Бравата притежава възможност за достъп на 350 потребители: 100 запаметени телефонни номера, генериране на 100 потребителски кода, контакт със 150 клиентски смарт карти и настройване до 10 кода за свободен достъп. Тези кодове могат да се изпращат по E-mail, SMS, през мобилното приложение и др. Потребители могат да се изтриват и да се възстановяват.

 

SOREX FLEX – електронен патрон без нужда от допълнително окабеляване

 

 

Електронният патрон SOREX FLEX е иновативен продукт, който Ви позволява да отключвате и заключвате Вашите врати чрез код, карта, чип, или сканиране на пръстов отпечатък. Нещо повече, вече няма да се налага да подменяте патрона в случай на изгубен ключ.

Той е идеално решение, както за нови, така и за вече инсталирани врати. Не се налага да отвеждате електричество до крилото или касата на вратата и така те се запазват непокътнати. Същевременно разполагате с пълната функционалност на бравата, която имате и контролирате и двата езика.

Монтирането е лесно: просто се заменя съществуващият стандартен патрон с електронния патрон SOREX FLEX и не се налага подмяна на врати или обков. Дължината на патрона може да се променя, така че да е подходящ за най-различни видове врати, т.е. може с лекота да бъде демонтиран и монтиран наново.

 

 HOME TEC PRO 3000 – безжичната система за контрол на достъп, която превръща съществуващ механичен патрон в моторен

 

 

HOME TEC PRO 3000 е продукт на немската компания ABUS. Системата е лесна за използване: заключването / отключването на вратата се осъществява по няколко начина: с натискане на бутон, с дистанционно управление, с код или с безжична клавиатура.

За функционирането на HOME TEC PRO 3000 не е необходим специален патрон – възможна е да се използва вече съществуващият (изискването към патрона е да бъде издаден от 7–12 mm от вътрешната страна на вратата).

Системата се характеризира с напълно автоматично програмиране, интелигентно моторно задвижване с контролер, автономно захранване, лесен и безжичен монтаж. Този вид заключване притежава максимална сигурност, дължаща се на AES-128 бита криптиране. Подходяща е за входни врати, офис и сервизни помещения.

 

Пръстов отпечатък – биометрия

 

 

Използването на пръстов отпечатък като начин за контрол на достъпа също навлезе в технологии и продукти на производители като Idencom, Biodit, Sorex. Това са висококачествени биометрични системи, отговарящи на най-високите стандарти за сигурност. Без нужда от използване и запаметяване на кодове – концепция „Мастър пръст“. Интуитивни за употреба, с кратки и ясни ръководства. Използват капацитивни или термични сензори с повърхностно (статично) или линейно (с плъзгане) сканиране. Сензорите за пръстови отпечатъци сканират „пътечките“ на пръстите, техните извивки, кръстосвания, контури и разклонения – т. нар. minutiae. Дванадесет от тези характеристики са достатъчни, за да присвоите пръстов отпечатък на конкретен човек.

 

Интеза предлага цялостно решение за контрол на достъп на Вашата врата чрез използване на електромеханичен заключващ механизъм ABLOY и четец за биометрично разпознаване на Вашия пръстов отпечатък.

 

Използваните електромеханични брави притежават редица важни характеристики като: автоматично самозаключване при затварянето на вратата, пожароустойчивост и антипаник функция, максимална механична издръжливост, минимална консумация на електрическа енергия, висока защита срещу взломяване клас 6 съгласно европейска норма EN12209. Патронът на бравата е предпазен със специална защита от закалена стомана и притежава клас 4 на съпротива от взлом по европейска норма EN1906:2012.

 

Налична е двупосочна, автономна wireless комуникация през криптирана връзка, с мобилно приложение, посредством което се настройва четецът за пръстов отпечатък.

 

Решението е приложимо за дървени, блиндирани и профилни врати. Предлага се в различни цветове и форми, кореспондиращи на дизайнерското решение на Вашата врата. Има възможност за свързване към система тип Home Automation. Едно модерно, технологично и сигурно решение за Вашия дом или офис.

 

 

Специални издания