Красота без граници

Салон за красота и бар в едно

 

Калина Константинова, проект  Balbek Bureau, снимки Иевхени Авраменко

 

Say No Mo  е ново концептуално пространство в Киев, включващо салон за красота и бар. Заданието към украинското архитектурно студио Balbek било да предложи актуално и нестандартно решение за такъв тип пространство, съобразявайки се с трансформациите по отношение на стандартите за красота, на които сме свидетели навсякъде по света.

Салонът се намира в стара сграда с интересна архитектура. Решен е на две нива и се простира на 200 кв.м.

Зоната на рецепцията задава тона и се явява като метафора на напълно разчупените и променени стереотипи в индустрията за красота в днешно време. В бетонната стена зад рецепцията зее огромна дупка, получена сякаш от мощна експлозия, оставила непокътната само част от нея, подобна на арка, която води към останалите зони.

Масата на рецепцията изглежда като отчупено парче от бетонната стена, но всъщност е напълно функционално работно пространство.

Салонът за красота, който е разпределен на приземно и подземно ниво, се отличава със сурова, индустриална, дори аскетична атмосфера. В интериора са използвани главно бетон и тухли.

Входът към бара е маркиран със златни панели, които обгръщат стените и колоните и придават луксозен, ексклузивен характер на пространството.  Камина, мека мебел и хумористични детайли като златни и сребърни фуги на плочките добавят уют и олекотяват атмосферата.

Името на салона- Say No Mo отразява подхода на архитектурното студио към проекта, който заявява „не“ на традиционните салони за красота, на половото разграничение и на стандартните решения и „да“ на въображението, креативността и естетиката.

 

 

 

Специални издания