Въздействието на цветовите решения в дизайна на дома

Консултант: Валинор 

 

Цветовете изразяват нашите чувства, емоции и настроения, а тялото и съзнанието ни реагират на определени комбинации. Когато избирате цветовете за дома си, е важно да помислите как искате да се чувствате, когато сте в стаята. По-ярките цветове стимулират мозъка и зареждат с енергия, докато пастелните съчетания създават усещане за релакс и комфорт.

Холът е пространството, където прекарваме най-голяма част от времето си, затова изборът на цветове и акценти в него е от голямо значение.

Мекото, пастелно розово, може да внесе усещане за мир и спокойствие. Комбинацията от нюанси на розово, лавандула и праскова носят чувство на романтика и нежност. Цветовите съчетания с бледо розово разширяват визуално помещението и му придават простор и лекота.

 

 

 

Комбинации с жълто-оранжево или кехлибар са изключително приветливи и приятни. Кехлибарените нюанси действат успокояващо като топлите лъчи на слънцето. Жълтото е жизнерадостен цвят, който се комбинира с много други цветове, но най-добър ефект ще постигнете, ако го съчетаете с бяло или светло кафяво. Допълнителните акценти могат да са в златисто или цвят шафран.

 

 

 

Синьото е класически цвят, който много хора избират, когато декорират дома си. Неслучайно синият цвят се счита за най-успокояващ. Меките, неутрални тонове на синьото имат релаксиращ ефект и носят усещане за спокойствие и мир. Важно е допълнителните акценти в стаята да са в подобни нюанси, тъй като комбинацията с твърде ярки цветове може да внесе напрежение в пространството.

 

 

 

Неутралните цветове като сиво, бяло и черно са перфектна основа за изграждане на стилен интериорен дизайн. Тези тонове се срещат най-вече в луксозните и минималистичните интериори, тъй като са изключително подходящи за класически съчетания. Топлите нюанси на сивото са идеални за комбиниране със зелено, червено или жълто. Ярките акценти в комбинация със сив диван могат да трансформират хола в жизнерадостно помещение и да подчертаят елементи от декора.

 

 

 

Диван Лукас от Валинор 

 

Специални издания