Архитект Димитър Гамизов- за Виена, фотографията и архитектурата

Много харесваме австрийското архитектурно студио smartvoll и когато преди няколко години се свързахме с тях, с желание да представим един от новите им проекти, бяхме особено учудени и развълнувани да получим отговор на  български. Пишеше ни Димитър Гамизов, който работеше в студиото вече от три години и паралелно завършваше образованието си по Архитектура. Днес, вече млад дипломиран архитект, Димитър продължава да е част от екипа на студиото, като освен с проектиране се занимава активно и с архитектурна фотография. Изключителният му професионализъм в тази област го превръща и в основен фотограф на smartvoll. Именно той  заснема завършените реализации на студиото и кадрите му вече се появяват в много престижни издания по цял свят.

 

 

Арх. Димитър Гамизов е роден в София, където завършва Националната финансово-стопанска гимназия, след което заминава да учи архитектура във Виена. Живее в австрийската столица вече от 10 години. Изключително е удовлетворен от работата си в smartvoll, най-вече поради ангажираността на студиото да разработва проекти, свързани с подобряването на социалната среда.

 

 

В момента с екипа на  smartvoll завършва трансформация на 50000 кв.м  стари складове, близо до Залцбург, в офиси, културен център и фитнес комплекс. Този проект е особено важен за Димитър, тъй като част от проучването зад него е свързано с неговата дипломна работа.

 

 

В малкото си свободно време се занимава с фотография и не само архитектурна. Обича да прави дълги разходки из Виена с фотоапарат в ръка, град, който  не спира да го вдъхновява.

 

 

 

Моят дом е… апартамент под наем във Виена. Не е типичният виенски апартамент с високи тавани и огромни стаи, но пък има тераса. А това тук е рядкост.

 

Вкъщи винаги имам… кафе (освен когато забравя да купя).

 

В дома си никога няма да сложа… никога не казвам никога, но наистина не мога да си представя огромно червено кожено кресло в хола.

 

Последното нещо, което купих за жилището си…. След дълго избиране, най-накрая си поръчахме диван. Дано наистина дойде до 2 месеца…

 

Често каня на гости… последната година, за съжаление не е често, но по принцип много обичам да съм домакин и да вечеряме с приятели.

 

Най-интересната къща, в която съм влизал е… Сещам се за два примера. Haus B на smartvoll ми е любимата еднофамилна къща. Чувството, което изпитваш, когато преминаваш от едно помещение в друго е нещо, което не съм преживявал в друг дом. Вторият е Haus D на feld72 в Калтерн (Италия).

         

Ако мога ди избирам, бих живял… на последен етаж с огромна тераса в 7-ми или 8-ми квартал на Виена. По възможност с гледка съм Schönbornpark. Но след години не бих отказал и лятна „резиденция“ в Тоскана. А ако можех да мечтая- в България, но с ефективно работещи институции.

 

Все още се изненадвам от… Може би, от неспособността на много хора да водят дискусия с някой, който не е на тяхното мнение, с цел и двете страни да спечелят от това.

 

Черпя вдъхновение от … всички нови места, които посещавам и всички хора, с които се срещам.

 

Уча се от… всички около мен и най-вече от себе си в моментите, в които имам чувството, че съм на крачка от това да се откажа, а след това успявам да се справя.

 

Добрата архитектура е… О, този въпрос би бил по-скоро подходящ за тема на есе. Но ако трябва да синтезирам, за мен, добрата архитектура, никога не се харесва от всички. Тя трябва да те кара да си задаваш въпроси, на които да намираш отговор с всеки следващ път, в който имаш контакт с нея и да ти харесва все повече с времето. А, ако си пряк ползвател, то определено трябва да е променила живота ти към по-добро.

 

Най-важното за един добър интериор е… от моя минимален опит, в интериорния дизайн, мисля, че най-важното е първата реакция да е „О, уау!“ и след това да продължиш да се чувстваш удобно и след първия месец.

 

Все още не съм успял да… посетя Северна Америка.

 

Най-важното, което научих от опита си … винаги има решение.

 

Искам да кажа на всички, че… много искам в България да има честни архитектурни конкурси и обществото да разбере, че от качествена архитектура и градска среда се възползват всички.

Специални издания