Нахут и кестени

Текст, рецепти и декорация Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

В този период от годината есенните цветове се пренасят и в чинията. Тикви, кестени, нахут, чушки, камби преобладават в менюто ни. Освен че е много вкусна, храната през този сезон е и много питателна. Често само едно ястие може да ни засити достатъчно. Нахутът и кестените са с много интересни хранителни качества. А рецептите с тях могат да бъдат изключително разнообразни. Могат да се консумират само сварени или на пюре, а и двата продукта могат да се намерят под формата на брашно. Нахутът се включва в много солени ястия, комбинира се перфектно със зеленчуци, а дори и с паста. А с кестените се приготвят едни от най-вкусните десерти.

 

По отношение на декорацията на масата през този сезон не е необходимо да търсим по-специални аксесоари. Есенните листа с техните невероятни цветове веднага създават уютна атмосфера и топло настроение.

 

 

Рецепти:

 

Супа от кестени

Продукти: 500 г кестени,  50 г масло, 1 глава лук, 2-3 стръка целина, пилешки бульон , 1/2 чаша течна  сметана

Приготвяне: Кестените се сваряват и обелват. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в масло в дълбока тенджера. Към него се прибавя целината, кестените, сол, 1 л вода и пилешки бульон. Оставя се да ври 10 минути. Прибавя се сметаната. Всичко се пасира и може да се прибави още малко горещ пилешки бульон, ако не обичаме супата да е прекалено гъста.

 

Салата с нахут:

Продукти: 1 консерва нахут, 2 моркова, 1 глава лук, 60 г стафиди, 1 портокал, магданоз, балсамов оцет, зехтин, риган, сол

Приготвяне: Морковите и лукът се нарязват на ситно и се запържват в зехтин, докато омекнат за около 5 минути. Портокалът се изцежда и сокът му се прибавя към лука. Оставя се да покъкри няколко минути. Прибавя се щипка риган и щипка сол. Нахутът се отцежда и се слага в тигана. Разбърква се хубаво и се оставя на слаб огън за около 15 минути, като се разбърква често. Накрая се прибавят 2 суп.л. балсамов оцет и ястието се оставя да изстине. Поднася се с пресен магданоз.

 

Солена тарта

Продукти: За блата: 150 г брашно, 40 г пълнозърнесто брашно, 40 г брашно от нахут, 100 г масло, 1 яйце, щипка сол, риган. За гарнитурата: 100 г спанак, 150 г рикота, 50 мл мляко, 60 г горгонзола, 2 яйца, 2 суп.л. настърган пармезан

Приготвяне: Всички продукти за блата се смесват. Оформя се топка, която престоява в хладилника около 2 часа. След това се разточва и се поставя в тава за печене. Запича се за около 10 минути във фурната на 180 градуса. Оставя се да изстине и върху нея се излива гарнитурата. Поръсва се с пармезана и се запича за около 30 минути на 200 градуса.

 

Домашни бонбони с кестени

Продукти: 500 г кестени, 200 г течна сметана, 100 г захар, ром, бял шоколад, кокосови стърготини, сусам

Приготвяне: Кестените се сваряват и обелват. Слагат се в блендер, заедно със захарта и рома  и към тях се прибавя на тънка струйка сметаната до тогава докато не се получи гъста смес, от която могат да се оформят топчета. Белият шоколад се разтопява на слаб огън. Топчетата се потапят в него, а после веднага се овалват в кокосови стърготини или в сусам. Оставят се в хладилник, за да стегне шоколада.

 

Декорация от магазин Кьоше, София, ул. Цар Иван Шишман 18

Специални издания