Три изложби, посветени на живота и творчеството на Кристо и Жан-Клод през септември

От 2 до 15 септември и от 7 до 24 септември 2021 г. Националната художествена академия и Софийска градска художествена галерия представят съвместно две изложби на открито с работи от музейната сбирка на НХА, които ще бъдат разположени в Галериите на открито в Градската градина и в градина „Кристал“ в София.

Оригиналните фотографии са част от музейната сбирка на Национална художествена академия. През 2005 г. по случай своята седемдесетгодишнина Кристо и Жан-Клод даряват на учебната институция 122 собственоръчно подписани отпечатъци на техни постери и рисунки. Шестдесет броя от тях са представени на изложба през същата година в галерия „Академия“, по времето на която са откупени от белгийския колекционер и меценат Хуго Вутен. Желанието на Кристо и Жан-Клод е сумата от продажбата да бъде предназначена за новата сграда на Художествената академия. С този акт двамата художници се явяват първите частни дарители в акцията за набиране на средства за построяване на ново крило на българското висше учебно заведение по изкуства. Втората серия от подписаните отпечатъци на рисунки, колажи и фотографии остават в музейната му колекция.

Откритите изложби в градското пространство представят два отделни разказа за творчеството на Кристо и Жан-Клод. Експозицията в Градската градина проследява хронологично израстването на Кристо като самостоятелен автор чрез представяне на фотографии на неговите първи опити в сферата на пакетажа, както и първите му съвместни проекти с Жан-Клод като „Опакован бряг“, „Завеса в долината“, „Опакована римска стена“, „Опакованите алеи“, „Обградените острови“, „Опакованият мост“ и „Чадърите“. Изложбата в градина „Кристал“ представя фотографии на реализираните на по-късен етап проекти на Кристо и Жан-Клод като „Опакованият Райхстаг“, „Опаковани дървета“, „Стената – 13000 петролни варела“ и „Портите“.

Изложбите са част от проекта на Столична община “Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла”.

 

 

 

От 8-ми септември до 7-ми ноември Софийска градска художествена галерия представя изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“, с фотографии на Волфганг Фолц

 

Кристо и Жан-Клод успяват да реализират 24 проекта през над петдесетгодишния си  творчески път.

През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше твърде фрагментарно. Едва през 2015 година с прякото участие на Кристо и със съдействието на неговия екип в лицето на Владимир Явашев, по повод 80-годишнината на артиста в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г“. Това бе първата голяма изложба на двамата художници в България, а колекцията бе съставена лично от Кристо. Посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Волфганг Фолц.

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ от една страна дава възможност отново да се срещнем с различните проекти на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването: да видим срещите с политици и граждани; да усетим идеите и вдъхновението; вложената огромна енергия и труд; търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.

През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип ще завърши, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 г. и се осъществява през 2021 г. След 60 години още една мечта на Кристо ще стане реалност и всеки ще може да я види, макар и за кратко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който все още можем да съпреживеем на място, макар и без автора му.

Волфганг Фолц работи с Кристо и Жан-Клод като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е директор на проекта Опакованият Райхстаг, Берлин, 1971–1995 г., заедно с Роланд Спекер, и на Опаковани дървета, Риен, Швейцария, 1997–1998 г., с Джоузи Крафт. Фолц e бил отговорник на проекта Стена от 13 хиляди петролни варела, Газометър Оберхаузен, Германия, 1998–1999 г., и Големият въздушен пакет, Газометър Оберхаузен, Германия, 2010–2013. Тясното му сътрудничество с Кристо и Жан-Клод довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.

Изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ представя четиридесет и седем цветни и черно-бели широкоформатни фотографии. Куратор: Матиас Коденберг.

 

Специални издания