Телевизорът като лайфстайл и дизайн

Новата гама QLED 8K и Lifestyle телевизори на Samsung

 

Телевизорът днес не е просто електроуред с функционална роля, а преживяване и база на нашия модерен лайфстайл. Тромавата му кутия много, много отдавна се промени и големите марки се конкурират в предлагането на технологии, облечени в свръхмодерен дизайн. И не е достатъчно образът просто да е добър – той трябва да е брилянтен, а звукът – да е по-истински от реалния. И не е достатъчно да имаме дистанционно в ръка – трябва ни  интерактивност, защото смарт телевизорите днес следват нашите нужди, желания и настроения, дори нещо повече – те са част от нашия начин на живот – работа, пазаруване, споделяне, спортуване… Samsung демонстрира как със своите продуктови серии предефинира потребителското изживяване и революционизира интеграцията на устройствата в домашни условия.

 

Всичко това сто процента се отнася и за новата гама QLED 8K и Lifestyle телевизори, които Samsung Electronics Co. вече продава и у нас. С въвеждането на нови размери на екрана, 8K AI възможности за подобряване на картината и иновативна технология за различно пространствено ориентиране на дисплея, марката отговаря на променящите се нужди на потребителите.

 

Да започнем с новите Lifestyle 4K модели – при тях има нещо, което е много специално – те са пълноценна част от интериора и дизайна на дома, толкова важна, че дори могат да бъдат акцент. Невероятно, но факт, кой би предположил, че телевизорът ще се превърне в картина или в дизайнерски обект. Неслучайно ги наричат „лайфстайл“ серия, защото променят начина ни на живот като качество и естетика. Да ги разгледаме внимателно един по един, заслужава си:

 

Започваме с The Frame, който има едно несравнимо предимство – освен перфектен звук и образ, осигурява истинско изкуство за дома. Когато е изключен, той стои на стената като картина, която можем да сменяме, като ползваме онлайн магазина „Art Store“ с предложения от големите световни галерии и музеи, а приложението улеснява намирането на подходящи произведения чрез функцията Spotlight. Всичко това става при задействане на специалния режим „Art mode“, който разчита на панел с Dual LED технология, която дори подобрява художественото произведение. Творбите на изкуството буквално  оживяват чрез изключителното QLED качество на картината. Освен това Samsung предлага и избор от сменяеми рамки в 4 различни цвята – кафяв, бежов, черен и бял, които могат да бъдат закупени отделно като аксесоар. Има и друга екстра – студийна стойка, така че телевизорът-картина да изглежда като поставен на статив в художествена галерия. Art режимът предлага няколко вида дигитално „паспарту“ с избор между различни цветове, както и на матирана или замъглена рамка. На пазара в България The Frame се предлага в размери 43, 50, 55, 65, и 75 инча.

 

Следващият ни фаворит е The Serif. Името му не е случайно и се свързва с  типографията или по-точно с онзи малък, финален щрих, който превръща буквите в изкуство – формата на рамката му наподобява латинската буква „I“ в серифен шрифт. Този модел е истински дизайнерски обект, като негови автори са парижкото дизайнерско студио Ronan&Erwan Bouroullec. Той се отличава с екран със заоблен ръб и цял панел без никакви разделителни линии. Красотата и изисканият дизайн, обаче, далеч не са единствените му предимства, защото и този модел идва с висококачествен звук и картина, и редица високотехнологични функционалности. Можем да го поставим навсякъде – върху секция или плот, и той ще стои като елегантен аксесоар. Вписва се във всяко жилище или офис чрез своя 360-градусов дизайн – изглежда впечатляващо не само отпред. А подвижната стойка му помага да стои естествено дори в малко пространство. Поддръжката на Airplay 2 подобрява възможностите за безжична свързаност с мобилни устройства с огледално копиране на екрана. NFC тагването осигурява и лесно Bluetooth свързване, така че лесно ще използвате мощните говорители на телевизора, за да се насладите на музиката от телефона си.

От 2020 година телевизорите от серията The Serif се предлагат с екрани с диагонал 43, 49 и 55 инча в два цвята – облачно бяло (Cloud White) и памучно синьо (Cotton Blue).

 

Завършваме с The Sero. Като говорим за лайфстайл, ето това е модел, който напълно адекватно отразява модерния ни стил на живот, подчинен на навика да използваме навсякъде и за всичко мобилния си телефон. Затова  The Sero е адаптиран за този специфичен начин на виждане на света и може да възпроизвежда образа вертикално – така, както го виждаме на екрана на мобилния телефон.

Името на младежкото допълнение към дизайнерските телевизори на Samsung идва от корейската дума за „вертикал“, тъй като този модел дава възможност за завъртане на изображението в двата режима – „портрет“ и „пейзаж“, точно както сме свикнали да работим със своя смартфон или таблет. Разбира се,  моделите Sero са оптимизирани за съдържание в социални медии, за стрийминг услуги и за игри, като всичко това е „опаковано“ в привлекателен дизайн.

Samsung The Sero е първият телевизор с възможност за автоматично завъртане на дисплея, който сменя хоризонтално и вертикално ориентиране на базата на показваното съдържане. Освен това, екранът на телефона ни може да бъде „копиран“ интуитивно на телевизора с помощта на функцията Tap View (достъпно за Galaxy смартфони). Така може да гледате видеоклипове, да разглеждате портретни снимки с висока разделителна способност и да видите в увеличен мащаб своето селфи.

 

Отличен с наградата „Най-доброто от иновациите“ на CTA на CES, The Sero съчетава най-модерните функции на първокласните дисплеи на Samsung, като същевременно предоставя нов подход към технологиите за домашно забавление, който отговаря на нуждите на мобилната аудитория.

 

И след всичко това не е изненада, че моделите от сериите The Serif и The Sero бяха отличени за иновативен дизайн на тазгодишния световноизвестен международен форум (iF) Design Awards.

 

А сега да поговорим малко за технологии и по-точно за , която стои зад тези модели. 4K телевизорите имат 4 пъти повече пиксели от традиционните Full HD. Дори на екран със същия размер, качеството на 4K картината е по-ярко и детайлно, благодарение на по-голямата плътност на пикселите. Тази разлика е особено очевидна при телевизори с голям екран.

 

Нека обаче да се изкачим още по-високо в йерархията на технологиите с QLED 8K гамата телевизори на Samsung, които са достъпни и у нас и които се отличават с технологични характеристики от най-висок клас. QLED 8K TV e най-висока разделителна способност, представена наскоро сред телевизорите. С четири пъти повече пиксели от 4K, те показват още по-ясно и по-детайлно качество на картината. 8K телевизорите са резултат от най-съвременната технология за дисплея, най-висококачествената технология за изображение и най-добрата полупроводникова технология. Тази ключова иновация за 2020 предлага Infinity Screen с почти невидима рамка, изцяло нов дизайн с ултра тънък профил, мощен съраунд звук от 6 говорителя, разположени от всички страни на екрана, като така звукът следва движенията във всяка сцена. Обърнете внимание на Quantum processor-а с изкусвен интелект, разработен по собствена технология на Samsung, който анализира както картината, така и заобикаляща среда. Освен флагмана QLED 8K – Q950TS, на българския пазар ще бъде наличен и Q800T.

Бъдещето наистина е тук.

 

Специални издания