Студио MAD представя проекта си за общински център в град Дзясин

Дзясин е град-префектура в северната част на провинция Джъдзян в Китай.  Намира се в източната част на страната, на около 80 км югозападно от Шанхай. Административният район има население от около 4 501 650 жители.

Китайското архитектурно студио MAD вече има участие в градоустройството на града- новата железопътна гара е по негов проект.

Общинският център е нов предизвикателен и амбициозен проект с визия за бъдещето.  Разположен е в централната част на града в непосредствена близост до Южното езеро и Централния парк, както и до река Хаян, която свързва Джясин с Хаян. Простирайки се на приблизително 130 000 кв. м,  ще приютява Научно-технологичен музей, Център за дейност на жените и децата и Център за младежка дейност.

„Общинският център трябва да бъде място, което привлича хората; място, където децата, младежите, възрастните и семействата имат желание да се събират ежедневно. В концепцията за нашия проект създаваме вълнообразна прегръдка, готова да посрещне и приюти всички жители на града“, споделя Ма Янсун, основател на MAD.

Центърът на композицията е огромна зелена площ, около която са разположени  в кръг основните три обекта, свързани помежду си с ондулиращо покритие на различни нива. Покритието е създадено с бели керамични плоскости, изработени в града, които, освен че са в пълна хармония с архитектурните традиции на региона, подобряват енергийната ефективност на сградите. Специфичната вълнообразна форма пък създава усещане за непрекъснато променящ се декор и внася лекота в пейзажа.

Във вътрешността на сградите изложбените пространства, театрите, образователните кътове са умело вплетени и се допълват. Избегнато е разточителното дублиране на сервизни помещения за сметка на повече пространство за хората и природата.

Тревната площ от 6 000 кв. м се превръща в нов тип градско публично пространство, където се работи, почива и играе, както и всеки може да участва в различни дейности, организирани от Центъра, или да посещава изложби.

Първият етаж има връзка с околната среда от всички страни.  Това полуотворено пространство може да се използва по различни начини, независимо дали за ежедневни дейности или като площадка на открито за големи градски културни събития.

Цялостната композиция е обърната към околната среда и природата. Изключително много дейности могат да се извършват извън вътрешността на сградите. Самото покритие, благодарение на различните си нива позволява предвижване от една точка до друга или образува тераси.

Растителността, заварена на място, е запазена максимално и на практика планът  е адаптиран към нея. Създадена е впечатляваща връзка между интериор и екстериор, като на места във вътрешността на сградата човек може да се разхожда до нивото на короните на високите дървета, съзерцавайки същевременно близкото езеро.

Град Дзясин е с изключително богата културна история. Проектът на студио MAD, който обхваща редица аспекти като иновации, екологичност, откритост и споделяне, резонира с историческото наследство на  града, превръщайки общинската обществена сграда в място, което засилва чувството за принадлежност и щастие на гражданите.

Изследвайки връзката между града, природата и хуманитарните науки, MAD се стреми да създаде градско пространство, достъпно за всички. Тук архитектурата позволява на гражданите да си починат от стреса на ежедневния живот, да се разтоварят сред природата и да се обогатят в културно отношение.

Предвижда се центърът да бъде завършен до края на 2023 г.

 

Специални издания