Ретроспектива на Норман Фостър в музея Pompidou в Париж

Изложбата, посветена на творчеството на световноизвестния британски архитект, може да бъде видяна до 7-ми август 2023 г.

 

Снимки Найджъл Йънг (Foster + Partners)

 

Най-голямата ретроспектива на автора  до този момент представя повече от 130 проекта, реализирани през последните шест десетилетия, включващи такива емблематични сгради като офисите на Hong Kong and Shanghai Banking Corporation , Hong Kong International Airport и Apple Park.

 

 

В нея могат да се видят и произведения на творци, повлияли големия архитект, като Фернан Леже, Константин Бранкузи, Умберто Бочони, както и модели на автомобили, самолети…

Изложбата, на площ от 2 200 кв.м, която е подредена от самия Фостър, с куратор заместник-директора на Център Помпиду Фредерик Мигайру, акцентира върху иновациите и новите технологии, използвани в проектите на архитекта, както и върху неговия подход към устойчивостта и идеите му за бъдещето на архитектурата.

В самото начало на експозицията, посетителите могат да разгледат стотиците скици и рисунки в тефтери, тетрадки, на отделни листа, които Фостър прави през цялата си кариера.

 

 

„За мен дизайнът започва със скица, която служи и като инструмент за комуникация през дългия процес, който следва в студиото, фабриките и накрая на строителната площадка“, споделя Фостър.

Следва голямо пространство, разделено на седем по-общи теми: Природа и градоустройство, Кожа и кости, Вертикален град, История и традиция, Планиране и място, Мрежи и мобилности и Бъдещи перспективи.

Разделът „Природа и градоустройство“ изследва подхода на Фостър за опазване на природата чрез изграждане на „гъсти градски клъстери, в които личното пространство се запазва, благодарение на персонализиран дизайн“.

Частта „Кожа и кости“ е повлияна от често срещани определения, мнения, анализи на външния аспект на сградите, проектирани от автора, като такива с гладка „кожа“ или изявена скелетна структура. Тук посетителите могат да се запознаят с проекти, в които връзката между структура, фасада и предназначение е особено важна.

В секцията Vertical City архитектът показва своите „дишащи кули“.  „Ние бяхме първите, които поставиха под въпрос традиционната „кула“, с нейното централно структурно ядро и вместо това създадохме отворени, гъвкави и адаптивни пространства, с остъклени фасади“, споделя Фостър.

Разделът „История и традиция“ дава примери от историята на архитектурата, които са повлияли Фостър; „Планиране и места“ разглежда градоустройствени проблеми; „Мрежи и мобилност“ говори за връзката между транспорт и инфраструктура; „Бъдещи перспективи“ чертае концепции за бъдещето на комуникациите и придвижването в градската среда.

 

В изложбата можете да видите и много интересните системи за самоуправление и дизайн на постройки на Марс и Луната, разработени съвместно с НАСА и Европейската космическа агенция.

Специални издания