Новите тенденции в текстила от Heimtextil

Петя Кръстева 

Организаторите на немския панаир за текстил Heimtextil проведоха  онлайн пресконференция във Франкфурт на Майн. Членовете на Trend Council Anja Bisgaard Gaede от SPOTT тенденции и бизнес, Anne Marie Commandeur от stiljinstituut amsterdam и Kate Franklin и Caroline Till от лондонското студио FranklinTill споделиха своите виждания за бъдещето на индустрията и създадоха тематични  тенденции под надслов:  „Нищо ново, всичко ново ”. Акцентът на този сезон ще е многобройните презентации, предлагани по време на Heimtextil в зала 3.0. За първи път в историята на Heimtextil, тенденциите и бизнесът на SPOTT /Дания/ определиха всички тенденции.

 

Нищо ново, всичко ново

В продължение на много години лайфстайл индустрията пита „Какво е новото през този сезон?“. Техническите новости и променящата се потребителска култура са основните двигатели на продуктите и новия начин на живот. Това схващане започва през 20-ти век, когато пазаруването преминава от необходимост към  удоволствие и потребителските продукти вече не са направени така, че да са за цял ​​живот.

 

 

Кризата като двигател на иновациите

Първите две десетилетия на това хилядолетие донесоха няколко предизвикателства за индустрията и търговията – преди всичко настоящата пандемия на коронавируса. Но кризите са и двигатели на иновациите. В текстилната индустрия в момента дигитализацията и устойчивостта са вездесъщи теми за иновации. Пандемията на коронавируса потвърди , че и двете теми стават все по-важни в домашната текстилна индустрия. Heimtextil Trends 21/22 предоставя преглед на статуквото на тези развития. Посетителите на Trend Space могат да се запознаят вече с новите цветове, материали и дизайни. Новите тенденции се представят в четири насоки: „Пренасочване“, „Пренавиване“, „Подсилване“ и „Съживяване“.

 

Нови материали на устойчива основа

След премиерата си през януари 2020 г., Future Material Library се завръща в Heimtextil през 2021 г., като FranklinTill и ще  представи нова подбрана колекция от вълнуващи материални иновации от цял ​​свят. Ще бъдат демонстрирани експериментални подходи, нови материали и революционни технологии, които създават план за нов модел на производство.

 

 

Устойчиво проектиран Trend Space

Проектиран от датското студио за космически дизайнMODUS A / S, заедно с тенденциите и бизнеса на SPOTT, 2021 Trend Space олицетворява всеобхватната тема с ангажимента си към Манифеста за материалите Heimtextil. Задачата е да се произвеждат възможно най-малко отпадъци, да се използват рециклируеми материали и по този начин да се поддържа възможно най-нисък екологичен отпечатък.

 

Предпазни мерки за здраве и безопасност

Като цяло дизайнът на Trend Space се придържа към бдителни съображения за здраве и безопасност. Присъстващите ще имат пълната способност да поддържат безопасно разстояние от останалите, с възможност да посещават обиколки с тенденции и лекции, които отговарят на официалните разпоредби на COVID-19 от властите.

Специални издания