Млади архитекти и студенти бяха отличени в националния конкурс „Баня на годината“ 2022

Тази година конкурсът съчета естетиката с отговорната етика

 

Най-креативните и иновативни дизайнерски решения за интериор на баня бяха отличени в 19-тото издание на конкурса „Ideal Standard Баня на годината“ на 25 април в Sofia Event Center. Под надслова „Бъдеще – Естетика – Заедно“, професионалната общност насърчи ентусиазма,  творческите виждания и нестандартно мислене, пресъздадени умело в идеите на младите дизайнери.

В надпреварата участваха 44 проекта в общо три категории, изработени както от  архитекти и дизайнери, така и от студенти. С фокус върху функционално съвършенство, творческата визия и естетиката, предложенията на проектантите напълно отговориха на модерните търсения и усещания на хората за банята като място за уединение и пречистване на духа и тялото.

Наградите на реномираното жури се присъдиха след обстойно разглеждане на проектите и според критериите за всяка една категория. Трима са победителите в тазгодишното издание на „Баня на годината“, които ще имат честта да посетят дизайнерския център на Ideal Standard в Лондон по време на „Седмицата на дизайна“ в английската столица от 23 – 25 май.

„Ideal Standard застава зад внимателно обмисления дизайн, функционално съвършенство и творческа визия. Заедно с архитектите и дизайнерите, инвеститорите и строителите предоставяме цялостни решения за баня и издигаме нивото на жилищните и обществените пространства. Компанията е поела и ангажимент към управление на околната и социалната среда – така формира една още по-висока култура за банята и грижа за живота на хората, като създаваме отговорно бъдеще.“, споделя изпълнителният директор на „Идеал Стандарт-Видима“ Ярослав Дончев.

Категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections в хотелска стая“ предизвика голям интерес сред архитектурната общност – участваха 29 проекти. Най-високата оценка на журито получи проектът „Безвремие“ на Ателие Design+.

Първо място в „Банята на модерния човек с подход Singular“ за цялостно решение и дизайн на баня журито класира Александър Качаров с идейната му концепция „Concrete Art”. В категорията се състезаваха 14 проекта, създадени от студенти по „Архитектура“ и „Интериорен дизайн“.

Най-дръзкият участник тази година, претендент за наградата в „Идеалната жилищна баня“ е арх. Мирослав Гюнелиев, дългогодишен участник в журито на конкурса и единствен кандидат в категорията. Той получи специална награда за смелостта и изключителния си проект „Рефреш рум“.

Най-известните имена в архитектурната общност у нас бяха част от експертното жури. Проектите в рамките на категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections“ бяха разгледани от арх. Радина Гешева, арх. Пламен Братков, арх. Ангел Савлаков, арх. Андрей Хоткевич, проф. д-р Борис Сергинов и председателят Роберто Паломба – главен дизайнер на Ideal Standard, който даде своя глас от Милано. Идейните концепции в „Банята на модерния човек с подход  Singular“ бяха оценявани от арх.Пламена Георгиева, арх. Ивета Попова, арх. Мими Фъркова, интериорните дизанери Десислава Лазарова, Ивайло Николов и председателят на журито – арх. Александър Бояджиев, експерт в Дизайн центъра на Ideal Standard в София. Жури в категорията „Идеална жилищна баня“ бяха Татяна Станчева, Иван Гроздев, Симона Заркова, Божана Йорданова, Петър Бубев и техният председател Христо Караиванов, търговски директор за Източно-европейския събклъстер на Ideal Standard.

Тази година над 2000 човека оцениха работата на младите архитекти, като дадоха своя вот чрез онлайн гласуване. Призовете на публиката грабнаха Милвена Михова за проекта си „The Clean Line” от категорията „Банята на модерния човек с подход  Singular“ и Мелани Качарова с концепцията „Свобода в клетка“ за категорията „Престиж и комфорт с Atelier Collections в хотелска стая“. Победителите бяха наградени с ваучер за СПА преживяване в хотел „Аквахауз“ в черноморския курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“.

Проектът „Нюансите на вечността“ на Ивелина Делева – Цветкова взе приза на медийните партньори на конкурса. Специална награда от The Bathroom получи Славея Проданова с проекта „Модерна класика“.

За 19-та поредна година церемонията се превърна в място за споделяне на креативни идеи, приятни емоции и ангажиращи послания. Ideal Standard представи пред аудиторията и ангажимента си към устойчивостта и опазването на околната среда. Организаторът на конкурса поема ключови ангажименти в области като декарбонизация, кръгова икономика, продуктови иновации, безопасност и равенство, които заедно ще доведат до въздействаща промяна. Тези девет цели са тясно свързани с принципите за устойчивост, определени от Глобалния договор на ООН, към който компанията се присъедини през 2022 г . Ideal Standard работи за намаляването на въглеродниите емисии с 30% през 2030, за да достигне до още по-голямата цел пълна въглеродна неутралност до 2050 г. Преминава към възобновяема електроенергия в своя завод за санитарна керамика в Обединеното кралство през 2021 г., спестявайки 2200 тона CO2 годишно. Също така премина към 100% FFS/PEFC сертифициран дървен материал във всички свои продукти. Използва 100% от месинговите и акрилните отпадъци в собствените си производствени процеси. Досега е премахнала 80 тона първична пластмаса от своите опаковки чрез оптимизация и преминаване към устойчиви алтернативи.

С тези ключови за нашия век послания конкурсът успя да се затвърди не само като платформа за изява на младите архитекти, но и сцена за споделяне на прогресивни идеи за по-добро бъдеще.

 

 

 

 

 

 

 

Специални издания