Конкурсът „Визии за Бузлуджа през XXI-ви век“ приключва с официална церемония

След европейския форум „Архитектура и политика на XX-ти век – от изобретение до културно наследство“, който се състоя на 9 и 10 юни 2022 г. в София, Френският институт в България, Институт Сервантес – София и Фондацията BilbaoArte- Испания организираха онлайн конкурс за оригинален и новаторски проект за реновиране на паметника на Бузлуджа. Авторът на отличения проект ще получи възможност да гостува за един месец в Центъра за артистични проекти в BilbaoArte, Испания.
Церемонията по връчването на наградата ще се състои във Френския институт в България, зала „Славейков“, в сряда 5 октомври от 18:00 ч. в присъствието на г-н Георги Стоилов, архитект на паметника Бузлуджа и почетен председател на журито, Хавиер Ряньо, визуален артист, директор на BilbaoArte и председател на журито. Другите членове на журито са Алфредо Гастиасоро, архитект, началник на отдела „Развитие и нововъведения“ в общината на Билбао, Аитор Ортис, архитект – фотограф, Стефан Стоянов, архитект, Мария Василева, директор на галерия „Структура“ – София, Мария Луиса Сантос, директор на Институт Сервантес и Ирина Петреску, аташе по културното сътрудниечество, Френски институт в България.
По този случай Френският институт ще излъчи онлайн по своя Youtube канал видео записите от европейския форум „Архитектура и политика през XX-ти век– от изобретение да културно наследство“, реализирани от Стефан Стефанов. Това е начин да се напомни контекста за създаването на идеята за голямата награда.

Специални издания