Зимни вечери с огън

Антоанета Салфидж, рисунки Мариана Китанова

Готови ли сте за зимата? Със сигурност вече сте се погрижили за най-важните неща –
прозорците, покрива, изолацията, отоплението на дома. А за интериора? Нали не сте забравили,
че с пухена възглавница, удобен диван и меко одеяло можете да сгреете и най-мразовитата вечер.
Ако все още не сте намерили време и за декора, направете го сега.
Кои  мебели и аксесоари са най-подходящи?
Точна рецепта за уют няма, категорични са декораторите. И все пак добре е дългите зимни вечери да преминават в обстановката на светли, благи, почти бели цветове, съчетани с аксесоари в слънчевата палитра – жълто, оранжево, червено. Текстилът е основно действащо лице в зимния декор. За предпочитане са меките естествени материи като памук и вълна, които могат да се включат под формата на шалте върху дивана, одеяло за креслото или плътна завеса пред прозореца. Повече топлина и чувство за уют ще постигнете, ако меката мебел е тапицирана с топла дамаска. Ако пък диваните са от кожа, стоплете ги с вълнена или влакнеста наметка в подходящ на мебелите нюанс. Килимът е задължителен. Даже и да е малък, постлан само под холната или трапезарната маса, той трябва да се забелязва. Хубаво е да е в светъл и топъл цвят, с видимо дълго влакно или
пък да е изработен от лицевата страна на естествена кожа, модерно е, а и е по-интересно. Не пренебрегвайте възглавниците. Те са важен аксесоар, особено за дългите вечери. Големи или малки, декорирани с пискюли, ширити, копчета и пайети, те ще разнообразят интериора, ще внесат свежест, пъстрота, мода, характер и… още места за сядане, особено ако ги разхвърляте върху килима.

Кресло на Abdon y Lucas, Испания. Цена: от 1560 лв. Nido

Рисунки по шкафовете и раклите
 
Искате ли домът ви да е интересен, уникален? Един от пътищата е да си купите рисувани мебели. Разнообразието от материали, модели и цветове ще ви даде пълна свобода.
Ако кухнята ви е решена в светли тонове, сложете бял скрин за чаши и чинии, изрисуван с натюрморт, или изберете модел от бял бор с изчистени стилизирани орнаменти. Предпочитате ли тъмните цветове, купете си шкаф от дъб, декориран с акрилни бои.

Специални издания